De Mehendi Ceremonie: Een Kleurrijk Symbool van Geluk

Leestijd 6 Minuten

Mehendi

Welkom  in de kleurrijke en vreugdevolle wereld van de Mehendi Ceremony! Of je nu je eigen Mehendi-feest viert of simpelweg gefascineerd bent door deze prachtige traditie, maak je klaar voor een reis langs prachtige henna-kunst, symbolische betekenissen, en handige tips. Stap binnen in een viering die niet alleen de ogen, maar ook het hart raakt.

Mehendi

Wat is het?

Mehendi, of henna, is een soort tijdelijke tattoo. Bij deze ceremonie, die een paar dagen voor de bruiloft plaatsvindt, worden de handen en voeten van de bruid (en soms de bruidegom) versierd met henna. Het is niet alleen voor de show; het heeft betekenis.

Waarom doen ze het?

Drie woorden: geluk, liefde, vruchtbaarheid. Een donkere Mehendi wordt gezien als een goed teken voor het paar. Het is ook een kans voor de bruid om samen te komen met haar vriendinnen en vrouwelijke familieleden voordat de grote dag aanbreekt.

Mehendi
Mehendi
Mehendi

Hoe gaat het in zijn werk?

Een professional of een getalenteerd familielid tekent complexe patronen op de huid. Dit kan uren duren, afhankelijk van hoe uitgebreid je het wilt hebben. Er is muziek, dans, en veel praten. Het is een feestje op zich. Tijdens de Mehendi Ceremony gebeurt er heel wat. Hier is een eenvoudige opsomming van wat je kunt verwachten:

 1. Ontwerpkeuze: Voordat de henna wordt aangebracht, kiest de bruid vaak de stijlen of patronen die ze mooi vindt. Dit kan variëren van traditionele bloemen en pauwen tot modernere ontwerpen.
 2. Henna Aanbrengen: De kern van het feest. Een professionele Mehendi-artiest of een talentvol familielid brengt gedetailleerde henna-ontwerpen aan op de handen en voeten van de bruid, en soms ook van de bruidegom. Dit proces kan enkele uren duren, afhankelijk van de complexiteit van de ontwerpen.
 3. Wachten op het Drogen: Henna heeft tijd nodig om te drogen om een donkere kleur te ontwikkelen. Tijdens dit wachten is er vaak gezelligheid, muziek, en soms dansen en zingen.
 4. Verwijderen van de Henna: Als de henna droog is, wordt deze voorzichtig verwijderd. De bruid vermijdt het gebruik van water op de versierde plekken voor zo lang mogelijk om de kleur te verdiepen.
 5. Fotomomenten: Gedurende het hele evenement worden er veel foto’s gemaakt, vooral nadat de henna is aangebracht en het ontwerp zichtbaar is.
 6. Eten en Drinken: Er worden vaak snacks, zoetigheden en drankjes geserveerd aan de gasten. In sommige gevallen kan er zelfs een volledige maaltijd zijn.
 7. Geschenken en Gunsten: Soms worden er kleine geschenken of gunsten gegeven aan de gasten als dank voor hun deelname.
 8. Vrouwelijke Bonding: Het belangrijkste aspect van de Mehendi Ceremony is de tijd die de bruid doorbrengt met de vrouwen in haar leven – vriendinnen, familieleden, toekomstige schoonfamilie. Het is een kans voor vrouwelijke bonding en overdracht van wijsheid en gelukwensen aan de bruid.
Mehendi

Enkele belangrijke punten waar je op moet letten

Bij het aanbrengen en na het aanbrengen van henna zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat de kleur zo diep en langdurig mogelijk is, en om eventuele huidirritaties te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

Tijdens het Aanbrengen van Henna:

 1. Test op Allergieën: Voordat je een uitgebreid ontwerp laat aanbrengen, is het slim om een klein beetje henna op je huid te testen om te kijken of je een allergische reactie krijgt.
 2. Huid Schoonmaken: Zorg ervoor dat je huid schoon en vrij van oliën is voordat de henna wordt aangebracht. Dit helpt om een betere kleurintensiteit te krijgen.
 3. Comfort: Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp, kan het aanbrengen van henna een tijdje duren. Zorg dat je comfortabel zit en dat je je handen of voeten lange tijd stil kunt houden.
Mehendi

Na het Aanbrengen van Henna:

 1. Droogtijd: Laat de henna volledig drogen, wat een paar uur kan duren. Vermijd aanraking met de henna terwijl deze droogt om vlekken te voorkomen.
 2. Vermijd Water: Probeer minimaal 12 uur na het aanbrengen van de henna watercontact te vermijden. Hoe langer je wacht met het wassen van de henna-plekken, hoe dieper de kleur zich kan ontwikkelen.
 3. Natuurlijke Oliën: Na het verwijderen van de droge henna kun je een natuurlijke olie, zoals olijfolie of kokosolie, aanbrengen om de kleur te helpen verdiepen en de huid te hydrateren.
 4. Warmte: Warmte kan helpen om de kleur van de henna te intensiveren. Je kunt je handen en voeten warm houden met een warmtekussen of door dicht bij een warmtebron te blijven.
 5. Chemische Producten Vermijden: Vermijd het gebruik van zeep, chloor en andere chemische producten op de henna-plekken gedurende de eerste 24 uur na het aanbrengen.
 6. Geduld: De kleur van de henna verandert over tijd. Het begint vaak licht en wordt binnen 48 uur donkerder.

Algemene Voorzorgsmaatregelen:

 • Kwaliteit van de Henna: Gebruik alleen natuurlijke henna van hoge kwaliteit. Sommige ‘zwarte henna’ bevat chemicaliën die ernstige huidreacties kunnen veroorzaken.
 • Nazorg: Als je jeuk, roodheid of zwelling ervaart na het aanbrengen van henna, was het dan onmiddellijk af en raadpleeg zo nodig een arts.
Mehendi

Wat betekent het?

Naast de bovengenoemde symboliek, is het ook een manier om te laten zien dat je deel uitmaakt van een gemeenschap. Het is een speciaal moment voor de bruid om omringd te zijn door de vrouwen in haar leven die belangrijk voor haar zijn.

Mehendi

Mehendi gaat internationaal

Hoewel het zijn wortels heeft in de Indiase, Pakistaanse en sommige Midden-Oosterse culturen, vind je nu over de hele wereld mensen die Mehendi ceremonies houden, ongeacht hun culturele achtergrond. Het ziet er prachtig uit, en de gedachte erachter is mooi.

Mehendi

Kortom

De Mehendi Ceremony is een belangrijk onderdeel van de aanloop naar een bruiloft in veel culturen, gevuld met betekenis en gemeenschapsgevoel. Het is een kans om even stil te staan bij de mooie dingen in het leven: liefde, geluk en toekomstige mogelijkheden.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant