De bridal shower | Alles wat je moet weten

Leestijd 7 Minuten

Gepubliceerd op: 17-07-2022Laatst bijgewerkt: 27-11-2022Door Categorieën: Bridal shower, Trouwfotografie0 Reacties op De bridal shower | Alles wat je moet wetenTags:

De bridal shower | Alles wat je moet weten

Leestijd 7 Minuten

Een bruid glimlacht terwijl ze een boeket bloemen vasthoudt tijdens haar bruidsdouche.

De bridal shower

Ga je binnenkort trouwen? Daar hoort een vrijgezellenfeest bij. Deze ziet er anders uit voor de aanstaande bruidegom en aanstaande bruid. In deze blog lees je alles over het feest voor de bruid, ook wel bekend als de bridal shower.

Een groep nonchalant chique vrouwen poseert op een springkussen.

Wat is een bridal shower?

De bridal shower is het vrijgezellenfeest voor de aanstaande bruid. Het is bedoeld om afscheid te nemen van het vrijgezellenleven voordat de bruid in het huwelijk treedt. De gasten van het feest zijn de goede vrienden en vriendinnen van de bruid en het is gebruikelijk dat deze groep de bridal shower organiseert. Vaak heeft het bruidsmeisje de leiding. Tijdens het feest wordt de bruid zowel in het zonnetje als voor paal gezet, door gênante kleding of opdrachten. De bridal shower vindt vaak kort voor de bruiloft plaats. Afhankelijk van de planning kan dit 3 maanden tot 2 weken van tevoren zijn.

Een groep bruidsmeisjes die tijdens een bruidsdouche in de lucht springen op het strand.

Vroeger was de bridal shower een alternatief voor de bruidsschat, wanneer de familie te arm was om deze te betalen of wanneer de vader van de bruid deze niet wilde geven. De vrienden van de aanstaande bruid gaven dan samen verschillende cadeaus die compenseerden voor de bruidsschat.

Twee meisjes houden manden met linten en corsages vast.

Tips voor het organiseren vaan een bridal shower

Het organiseren van een bridal shower kost veel tijd en voorbereiding. Zorg daarom dat je een aantal dingen goed op orde hebt. Het is leuk om het grootste gedeelte als een verrassing te houden, maar als de aanstaande bruid bepaalde wensen heeft, is het handig om deze te volgen. Het is tenslotte haar feest.

Begin met het maken van een begroting. Betaalt de bruid het feest of de vriendinnen? Hoeveel willen jullie uitgeven en waaraan? Het is belangrijk dit vastgesteld te hebben voordat je van alles gaat plannen en meer geld kwijt bent dan je hebt. Vervolgens kan je een locatie zoeken en de uitnodigingen naar de genodigden sturen. Als je dit allemaal hebt gedaan, heb je alle tijd om activiteiten te bedenken en hoef je niet meer over de rest na te denken. Ook geeft het je de ruimte te reserveren voor bepaalde dingen als je weet hoeveel mensen er komen.

Een groep bruidsmeisjes poseert voor een bruidsdouchefoto.

Wat doe je op een bridal shower?

Geen enkele bridal shower ziet er hetzelfde uit en dat maakt het juist zo leuk. Het vrijgezellenfeest is een persoonlijk feest voor de bruid en dus moet het ook te maken hebben met het leven van de bruid. Over het algemeen vindt de bridal shower overdag plaats. Het kan zo kort of lang duren als je zelf wilt. Zo kan je bijvoorbeeld ’s avonds nog gaan feesten tijdens een bachelorette party.

Een VW-bus geparkeerd op een houten dek, perfect voor een fotohokje voor een bruidsdouche.
Een met snoep gevulde tafel met een bordje voor bruiloftsinspiratie.

Themafeesten

Een leuke optie voor het vrijgezellenfeest is om er een themafeest van te maken. Probeer een thema te bedenken wat bij de aanstaande bruid past. Houdt ze bijvoorbeeld van dieren, kies een safarithema. Als je er een wild randje aan wilt geven, kan je een spel spelen als ‘Welke ex was een beest in bed?’ waarbij de bruid haar bedpartners in volgorde moet zetten. Ook kan je de dresscode hierop aanpassen, door de bruid in een tijgerpak te laten lopen. Houdt de bruid van het strand? Zorg dan voor frisse cocktails, bikini’s en opblaaspalmbomen.

Bruidsjonkers steken een kaars aan voor een meer.

Activiteiten voor binnen

Als je hebt besloten om de bridal shower binnen te laten plaatsvinden, zijn er ander soort spellen die je kan spelen dan buiten. Zo kan je bijvoorbeeld een cocktailwedstrijd houden. Iedereen moet de favoriete cocktail van de bruid maken en degene die het lekkerste drankje heeft gemaakt wint een kleine prijs. Ook kan je de perfecte bruidsjurk van wc-papier proberen te maken. Andere opties zijn simpele vraagspellen, zoals ‘Never Have I Ever’ of het vertellen van de meest gênante herinnering aan de bruid.

Een vreugdevol bruidsfeest met een vrolijke groep vrouwen die dansen en zingen ter viering.
Een man in pak wordt tijdens een bruiloft door zijn groepsfotolijstvrienden de lucht in gegooid.

Activiteiten voor buiten

Vindt jouw vrijgezellenfeest buiten plaats? Dan zijn er weer andere dingen die je kan doen. Een goede buitenactiviteit is het organiseren van een speurtocht. Deze kan elke vorm en lengte aannemen. Zo kan je bijvoorbeeld een speurtocht doen langs de belangrijkste plekken van het bruidspaar waar op elke locatie een foto van de twee te vinden is met een verhaal. Ook kan je in groepjes proberen zoveel mogelijk typische bruidsproducten te verzamelen (zonder ze te kopen) binnen een bepaalde tijd. Een andere optie is het maken van een lijst met dingen die te maken hebben met de bruiloft, zoals de trouwdatum en een bruidsjurk. In groepjes moeten de gasten deze dingen zoeken en een foto ervan maken. Degene die het eerst alles heeft gevonden, wint.

Houdt de bruid meer van rustige activiteiten? Dan kan je bijvoorbeeld een landschap schilderen, of als je het spannender wilt maken, een naaktmodel. Ook kan je een high tea organiseren met lekkere gebakjes en mooie jurken.

Een bruidsdouchetafel versierd met bloemen en ballonnen.
Een trouwdagcadeau: Een tafel met een mandje met meneer en mevrouw bordjes en ballonnen.

Wat voor cadeaus geef je de bruid?

De bridal shower is een feest waar cadeaus bij horen. Dit doe je om de aanstaande bruid te feliciteren en haar in de watten te leggen. Daarom geef je vaak een persoonlijk cadeau wat bij de bruid past. Het cadeauregister van de bruid en bruidegom is bedoeld voor de bruiloft en dus niet voor het vrijgezellenfeest. Het is gebruikelijk om op beide evenementen een cadeau mee te nemen.

Een stel jutezakken met kaartjes voor een vrijgezellenfeest erop.

Hoeveel kost een cadeau voor de bruid?

Aangezien vaak de goede vrienden en vriendinnen van de bruid aanwezig zijn op het feest, is het niet gek om tussen de €50 en €100 kwijt te zijn voor een cadeau. Ken je de bruid wat minder goed, maar ben je wel uitgenodigd? Het is niet erg als het minder kost. Het belangrijkste is dat het een cadeau is wat bij de bruid past of waar ze iets aan heeft.

Een wijnglas, een mooi trouwdagcadeau, zittend op een tafel naast een fles wijn.
Twee boeken op een tafel in het donker tijdens een bruidsdouche.

Tips voor het kiezen van een cadeau

Vind je het lastig om een cadeau te bedenken? Geen zorgen, er zijn genoeg dingen die bijna elke bruid wel leuk vindt. Gaat de bruiloft gepaard met het kopen van een huis? Dan is het ideaal om spullen voor de inrichting van het huis te geven. Denk aan dingen als wijnglazen, beddengoed, vazen of (geur)kaarsen. Een andere optie is om lingerie, een badjas of een pyjama voor de bruid te kopen.

Ook kan je ervoor kiezen iets persoonlijks te maken voor de bruid. Een goede optie is het maken van een fotoboek. Print je favoriete foto’s van jullie samen uit en plak ze in een fotoboek. Schrijf er een leuk verhaaltje bij om te laten zien hoeveel je om haar geeft. Ook kan je een cadeaumand samenstellen met spullen voor een thuisspa, zoals een masker, badschuim en bodylotion. Dit kan de bruid bijvoorbeeld gebruiken voor haar bruiloft om haarzelf op te frissen. Heb je niet zoveel budget? Schrijf een mooi gedicht waarin je laat zien dat je haar waardeert en blij voor haar bent. Het maakt niet uit wat je geeft, het gaat om het idee. Het belangrijkste is dat je er bent voor de bruid en samen met haar, haar verloving viert.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant