De Trouwgeloftes | Gouden tips voor het schrijven

Leestijd 7 Minuten

De Trouwgeloftes | Gouden tips voor het schrijven

Leestijd 7 Minuten

huwelijksgelofte

De Trouwgeloftes

Er is niets beter dan het geven van een uniek en zelfgeschreven cadeau. Dus Hoe schrijf je een trouwgelofte? In deze blogpost lees je meer over geloftes + 6 tips die je zullen helpen met het schrijven van een succesvol gelofte voor jouw partner.

Voorbeeld

“Lieve (partner),

Vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten, wist ik dat jij de persoon was met wie ik de rest van mijn leven wilde doorbrengen. Je bent mijn steun en toeverlaat en ik zou alles doen om jou gelukkig te maken.

Vandaag beloof ik je dat ik altijd voor je zal zorgen en je zal steunen in alle ups en downs van het leven. Ik beloof om je lief te hebben en te respecteren, om je te eren en te koesteren voor de rest van mijn dagen.

Ik beloof om altijd eerlijk tegen je te zijn en om open en oprecht met je te communiceren. Ik zal je vertrouwen nooit beschamen en zal altijd mijn best doen om onze relatie sterk te houden.

Ik beloof om je te inspireren en te stimuleren om je dromen na te jagen en om samen met jou te werken aan onze toekomst als een team. Ik zal altijd aan je zijde staan en je steunen in alles wat je doet.

Ik kijk ernaar uit om de rest van mijn leven met jou te delen en ik kan niet wachten om onze liefde verder te laten bloeien en te groeien. Je bent de liefde van mijn leven en ik kan niet wachten om met je te trouwen en ons leven samen te beginnen.

Ik hou van je, (partner).”

gelofte emotie

Vragen om te beantwoorden

Hieronder staan punten die je kan gebruiken om je trouwgelofte te schrijven:

 1. Hoe raakte je verliefd?
 2. Op welke momenten voel je jezelf geliefd?
 3. Wat maakt jullie relatie speciaal?
 4. Wat hebben jullie samen gemeen?
 5. Wat vinden jullie het leukst om samen te doen?
 6. Hoe verrijkt hij of zij je leven?
 7. Waarin verschillen jullie?
 8. Wat stoort je aan je partner? (Denk aan ongeduld, snurken of wc rol andersom ophangen)
 9. Wat is typisch jullie?
 10. Hoe zijn jullie veranderd?
 11. Wat zijn leuke herdenkbare herinneringen?
 12. Zijn er zware momenten geweest die jullie hebben overwonnen?
 13. Waarom ben je bij hem of haar gebleven?
 14. Wat betekent liefde voor jou?
 15. Waar wil je naartoe?
gelofte emotie

Hoe schrijf je een trouwgelofte?

Het schrijven van een trouwgelofte is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe schrijf je een trouwgelofte, is het gebruik van rijm essentieel en op welke onderwerpen focus je? Hieronder lees je 5 tips die je ondersteunen tijdens het schrijven.

1. Volg je gevoel

Het schrijven van een succesvol trouwgelofte kent maar één echte regel: schrijf vanuit je gevoel. Vanuit je gevoel schrijf je namelijk het beste. Jouw hoofd weet wat je leuk vind aan je partner, maar je ervaart de liefde met je gevoel. Luister naar je hart, dan staat het vanzelf op papier.

De trouwgeloftes wisselen oprechte geloften uit voordat ze als bruid en bruidegom een romantische dans delen tijdens hun huwelijksceremonie.

2. Maak het persoonlijk

Een van de belangrijkste componenten van succesvolle trouwgeloftes is originaliteit. Print er één van internet uit, lees het op, en merk vanzelf dat dit je partner niks zal doen. Het is daarom belangrijk dat je dingen benoemt die je partner herkent, raakt en beleeft. Schrijf daarom eerst op wat je mooi en leuk vindt aan je partner. Dit kun je later verwerken.
Als je een persoonlijk trouwgelofte opstelt is het ook belangrijk om op te schrijven waaróm je diegene graag ziet, in plaats van dát je diegene graag ziet.
‘Ik zie je graag want je bent zo leuk,’ zijn lege woorden. ‘Je bent leuk omdat ik mij lompe zelf bij je kan zijn’ of “Zelfs in de moeilijke tijden was jij er om mij de weg te wijzen. Daarvoor ben ik je altijd dankbaar.” zijn daarentegen woorden met betekenis.

3. Houd het echt

Gebruik maken van een hyperbool kan goed werken, maar trouwgeloftes die te klef en daarmee onecht zijn kan averechts werken. Houd je trouwgelofte daarom liefdevol, simpel, maar vooral puur. Schrijf dus niet over hoe je partner altijd kookt, vrolijk is en graag de was doet, als dit niet zo is. Schrijf beter liefdevol over hoe jullie omgaan met lastige situaties en het vertrouwen dat je hebt in de ander.

Een bruid en bruidegom die een luchtig moment beleven voor een raam, vastgelegd door een trouwfotograaf.

4. Maak het niet te lang

Een trouwgelofte hoeft niet lang te zijn. Het belangrijkste is dat een trouwgelofte de inhoud heeft die je wil overbrengen. Je kan het bijvoorbeeld opnemen met je telefoon en zelf bepalen of het niet te lang is.

Een man ondergedompeld in trouwgeloftes, een boek lezend in een badkamer.

5. Rijm is onbelangrijk

Trouwgeloftes hoeven echter niet persé te rijmen. Het laten rijmen kan soms zelfs nadelig zijn en de pracht van het stuk afbreken. Als je teveel focust op rijmwoorden loop je het risico dat je teveel zinnen zonder mening gebruikt, puur en alleen om die zin te laten eindigen met een rijmwoord. Denk aan:

‘Je bent mijn liefste Jan,
Die alle klusjes klaren kan,
Zoals het repareren van een dakpan,
Jij bent mijn grote timmerman.’


Het klinkt hartstikke leuk, maar diepzinnig is anders. Om die reden is het soms handig om het rijmen in eerste instantie helemaal los te laten. Wie weet rijmen sommige zinnen vanzelf, of eindig je je trouwgelofte alleen met een rijmwoord. Dit is allemaal prima. Het maakt je trouwgelofte mooier, schoner en origineler.

Een bruid en bruid wisselen hun trouwgeloftes uit.

6. Gebruik humor

Trouwgeloftes hoeven niet enkel serieus te zijn. De regel dat oprechte poëzie serieus moet zijn hebben we onszelf opgelegd. Humor heeft de kracht om een boodschap over te brengen op een luchtige manier. Waar een serieuze trouwgeloftes kunnen overkomen als ongemakkelijk, zorgt humor ervoor dat de boodschap overkomt op een frisse manier. Veel gebruikte humor in liefdesgedichten is de klassieke ‘sexy-humor.’ Dit klinkt misschien obsceen of grof, maar dit hoeft het niet te zijn. Poëzie die de draak steekt met verlangens is immers eeuwenoud. Let wel op: Humor is persoonlijk. Schat daarom zelf in wat je partner waardeert en wat je wel en niet in trouwgeloftes kunt verwerken.

Een bruid en bruidegom die trouwgeloftes uitwisselen op een kade naast een rustig water.

7. Oefen je trouwgelofte hardop

Ben je van plan om je trouwgelofte op te dragen, oefen dit dan van te voren. Je komt er hiermee achter of het goed klinkt als je het uitspreekt en het voorkomt dat je later over woorden heen struikelt. Pas de tekst in het gelofteboekje aan door de telkens te verbeteren. Herschrijven is daarom belangrijk.

Twee mannen in pak met een bruiloftsthema kijken elkaar aan een tafel aan.

8. Probeer het uit je hoofd

Elkaar in de ogen aankijken maakt het des te specialer. Door te oefenen zonder papier lijkt het alsof je het terplekken uit je hart komt. Als back up kan je altijd de gelofte in je achterzak of beha bewaren.

Wanneer lees je trouwgelofte voor?

Een gelofte kun je oplezen tijdens de ceremonie. Ook kan je het doen tijdens de fotoshoot zodat jullie een moment hebben voor jullie zelf. Wel zal de fotograaf op afstand jullie reacties willen fotograferen.

Een bruid en bruidegom die trouwgeloftes uitwisselen in een gang, terwijl ze een welgemeende knuffel delen.

De trouwgelofte voor mannen en vrouwen

Er zitten geen regels verbonden aan het schrijven van een trouwgelofte gericht aan mannen of vrouwen. Geen enkele man of vrouw houdt namelijk van hetzelfde. Waar de ene vrouw gevoelig is, is de andere man nuchter en andersom. Stem daarom de stijl van je trouwgelofte af op de persoonlijkheid van je partner.
Is je vrouw een nuchter persoon, houd de het dan simpel en lief. Is je man fan van dramatiek in films en literatuur, dan is een dramatischer, diepgaand gedicht weer passender. Volg hierin je gevoel.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

2 Comments

 1. […] Vorige 30 originele trouwdag cadeaus […]

 2. Suzan 6 februari 2022 op 18:27 - Antwoord

  Zo mooi.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant