Het huwelijk voltrekken door de babs

Leestijd 5 Minuten

Het huwelijk voltrekken door de babs

Leestijd 5 Minuten

Een babs die lacht

De Babs
(Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand)

Waar het vroeger enkel mogelijk was om je te laten trouwen door een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (ABS) is het tegenwoordig ook mogelijk om je te laten trouwen door een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, de BABS. De ambtenaar neemt de tijd om de huwelijksceremonie persoonlijk en intiem te maken op jullie trouwdag. Je kunt een BABS aanvragen via de gemeente maar kunt ook een vriend of familie vragen om de trouwceremonie te voltrekken.

Meer weten over de BABS? Lees dan vooral verder!

vrouwelijke babs

Wat is een BABS?

Een BABS is een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijk Stand die werkt voor de gemeente maar zich geheel heeft toegelegd op het voltrekken van huwelijken. De trouwambtenaar is heeft hierdoor meer tijd om zich voor te bereiden op het voltrekken van het huwelijk en kan de ceremonie geheel naar het (liefdes)leven van het bruidspaar inrichten.

Je kunt ook een zelfstandig trouwambtenaar inschakelen om het huwelijk te laten voltrekken. Een zelfstandig trouwambtenaar is door de gemeente beëdigd tot BABS maar werkt niet voor de gemeente. In principe kan een hij of zij maar door één gemeente worden beëdigd tot BABS. Toch kan een andere gemeente een eenmalige toestemming geven om binnen een andere gemeente een rechtsgeldig huwelijk te voltrekken, zo kan een deze persoon in principe door het hele land werken!

Het is ook mogelijk om een lid van de familie of vriend te vragen om de rol van BABS op zich te nemen voor jullie huwelijk, hiervoor moet een speciaal verzoek worden ingediend bij de afdeling Burgerzaken van de Gemeente. Wanneer dit verzoek wordt goedgekeurd, zal jullie familie of vriend door de rechter worden beëdigd om voor één dag BABS te zijn.

De trouwambtenaar in de kerk

Wat doet een BABS?

Een BABS is verantwoordelijk voor het wettelijk voltrekken van het huwelijk tijdens de
huwelijksceremonie. De hij of zij neemt voor het huwelijk de tijd om het bruidspaar beter te leren kennen om zo tijdens de huwelijksceremonie een persoonlijke speech te kunnen geven naar het bruidspaar.

babs zit tussen de familie en vrienden

Wie ondersteunt een BABS?

Wanneer een BABS een lid van de familie of een vriend is en voor één dag tot BABS is beëdigd zal er vanuit de gemeente ook een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (ABS) aanwezig zijn. Deze ziet er op toe dat het huwelijk volgens de regels van de wet voltrokken wordt

babs die tekst voorleest in de natuur

Hoe word je BABS?

Je hebt geen diploma nodig om BABS te worden, wel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als je wordt aangenomen bij een gemeente ben je van rechtswege een BABS en dus trouwambtenaar. Wil je zelfstandig BABS worden? Dan kun je je bij één gemeente laten beëdigen, je kunt dan binnen één gemeente aan de slag. Wil je een ceremonie voltrekken binnen een andere gemeente? Dan kun je je door de rechtbank laten benoemen tot BABS voor één dag. Vrienden of naasten die jouw trouwceremonie willen voltrekken, kunnen zich ook laten beëdigen tot BABS voor één dag.

trouwambtenaar zittend op een stoel

Wie mag je kiezen?

Eigenlijk iedereen! Familie, vrienden en andere naasten kunnen allemaal voor één dag BABS worden. Hierbij is het wel goed om te weten dat je een verklaring omtrent gedrag nodig hebt om BABS te worden. Je kunt zelfs een bekende Nederlander inhuren als BABS om jouw ceremonie nog specialer te maken! Wil je iemand vragen om jouw BABS te worden? Het is handig als degene die jullie hiervoor in gedachten hebben ervaring heeft met speechen en spreken in het openbaar zodat de ceremonie vlekkeloos verloopt.

Geloftes uitspreken

De kosten

De kosten voor een BABS zijn verschillend. Zo mogen gemeentes zelf de kosten bepalen voor het gebruiken en/of beëdigen van een BABS. Een zelfstandige BABS kan hiernaast ook kosten in rekening brengen voor het voorbereiden en leiden van de trouwceremonie. Hierbij kun je denken aan een investering tussen 600-5000 euro.
Een BABS binnen de eigen kring die een ‘vriendendienst’ bewijst zal hoogstwaarschijnlijk vriendelijker zijn voor het budget dan een ingehuurde zelfstandige (bekende) BABS.

Emotinele trouwfoto

Een bekende Nederlander?

Lijkt het jullie wel wat om getrouwd te worden door een bekende Nederlander? Er zijn veel bekende Nederlanders die als BABS in te huren zijn! Hieronder een lijstje BN’er mogelijkheden:

 • Angela Groothuizen
 • Anouk Smulders

 • Dennis Weening
 • Dennis van der Geest
 • Dirk Zeelenberg
 • Do
 • Dominique van Hulst
 • Ellie Lust
 • Ferry Somogyi
 • Frits Sissing
 • Froukje de Both
 • Jan Versteegh
 • Jörgen Raymann
 • Maik de Boer
 • Paul de Leeuw
 • Rene Moors
 • Rudolph van Veen
 • Viktor Brand
 • Xander de Buisonjé

Wil je een van deze bekende Nederlanders boeken? Of benieuwd wie je nog meer kunt boeken? Kijk dan op de website van celebabs.nl

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant