Het Corsage | 21 Voorbeelden + Tips & Interessante weetjes

Leestijd 8 Minuten

Het Corsage | 21 Voorbeelden + Tips & Interessante weetjes

Leestijd 8 Minuten

Corsage wordt op blauw pak van de bruidegom gezet.

Het Bruiloft Corsage

Een corsage is een leuk element van de bruiloft. Het stukje springt er uit op het jasje van de bruidegom! In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over trouwcorsages.

Wat is een corsage?

Een corsage is een (bloem)stukje dat mensen aan hun lichaam dragen op een gala, bruiloft of andere formele bijeenkomst. Het is een klein boeketje dat aan een pak of jurk wordt bevestigd, of wordt geknoopt om de pols van een vrouw.

Roze rozen corsages in boomschors.

Oorsprong van de corsage

Het dragen van een corsage is geen nieuwe trend; het is een jarenoude traditie ontstaan in de 18e eeuw. Vroeger, als een man een vrouw uitvroeg, was het gebruikelijk dat de man een corsage meenam en om de pols van een vrouw schoof. Tegenwoordig worden corsages enkel nog gedragen op formele bijeenkomsten.

Soorten corsages

Vroeger bestond een corsage altijd uit een of meerdere bloemen. Tegenwoordig zijn er meerdere ‘moderne’ varianten beschikbaar. We bespreken er enkele.

Corsage met een roze roos en gipskruit aan de bruidegom.
Corsage met een roze roos en gipskruit aan de bruidegom.
Corsage met een roze roos en gipskruit aan de bruidegom.
Corsage met een roze roos en gipskruit aan de bruidegom.
Roze rozen corsages in boomschors.

Bloemen

Een traditionele corsage bestaat uit één of meerdere kleine bloemen en/of planten die samengebonden worden tot een miniboeket.

Corsage met een roze roos en gipskruit aan de bruidegom.

Gedroogde bloemen

Ze duiken overal op: gedroogde bloemen! Het is een van de populairste trends van dit moment! Ze zijn licht en verwelken niet, daarom worden gedroogde bloemen in een corsage verwerkt.

Jenga blokjes als corsage.
Jenga blokjes als corsage.

Hout

Een houten corsage heeft weinig overeenkomsten met een traditionele corsage. Het is een houten plaatje, uitgesneden in vorm naar keuze. Op de corsage worden vaak de initialen of voornamen van bruid en bruidegom gebrand.

Jenga blokjes als corsage.
Jenga blokjes als corsage op een pak.

Zelf corsages maken

Wil je zelf corsages maken? In dit filmpje van iets langer dan één minuut zie je mijn eerste poging. Wat je nodig heb is wat bloemetjes. In dit geval waren dit gedroogde bloemen, wat touw, speldjes en een schaar.

Wie draagt een corsage?

Jullie bepalen zelf wie een corsage draagt op jullie bruiloft. Vanuit traditie draagt de bruidegom een corsage op zijn pak. Ook is het gebruikelijk dat naaste familieleden, de bruidsjonkers en bruidsmeisjes en de ceremoniemeester een corsage dragen. De bruid draagt gewoonlijk geen corsage, maar draagt het bruidsboeket met zich mee.

Sommige stellen kiezen er voor om corsages uit te delen aan de gasten. Het ziet er leuk uit en is bovendien een leuke “souvenir” aan jullie dag.

Gipskruid corsages in een man plus uitleg.
Gipskruid corsages in een man plus uitleg.

Hoe draag je een corsage?

Hoe je een corsage draagt, verschilt per geslacht. Het is gebruikelijk dat mannen de corsage dragen met de bloemen omhoog en steeltjes omlaag en dat vrouwen de corsage ondersteboven opspelden (steeltjes aan de bovenkant). Bij zowel mannen als vrouwen wordt de corsage aan de linkerkant, boven het hart gedragen. Sommige vrouwen kiezen ervoor om de corsage niet op de jurk, maar aan de pols te dragen.

Corsage aan de pols van de bruid.

Hoe bevestig je een corsage?

Een corsage kan op verschillende manieren bevestigd worden. De meeste mensen spelden de corsage vast met een veiligheidsspeld. Het is belangrijk dat de corsage zorgvuldig opgespeld wordt om beschadigingen aan de kleding of corsage te voorkomen.

Ook kan een corsage bevestigd worden met een magneet. Hiermee voorkom je beschadigingen aan de kleding. Zorg er bij deze methode wel voor dat de magneet sterk genoeg is om het bloemstukje te dragen. Het is zonde als de corsage gaat draaien, of op de grond valt.

Een polscorsage wordt uiteraard niet bevestigd met deze materialen. Deze corsages worden aan de pols geknoopt met een glanzend lint, of touw.

Tip: regel back-up materialen!

Het is verstandig om meerdere speldjes, magneetjes en linten aan te schaffen. Zo kun je snel een beschadigde magneet, kapot getrokken lint of kwijt geraakte speld vervangen.

bruidsboeket, corsage en weggooi boeket.
bruidsboeket, corsage en weggooi boeket.

Corsage matchen met decoratie en trouwboeket

De bloemsoorten- en kleuren die verwerkt worden in een corsage, worden vaak gematcht met het trouwboeket en de decoratie. Doe dit subtiel door de bloemen die verwerkt worden in de corsage, ook in vaasjes op de tafel of rondom het altaar te verwerken.

Bruidspaar bij een rododendron.

Tradities en gewoonten

Het dragen van een corsage is een 300 jaar oude traditie. De heerlijke bloemengeur zou kwade geesten verjagen en ernstige ziektes voorkomen. Zijn jullie weg van symbolische betekenissen en tradities? Lees dan verder!

Bloemsoorten en betekenissen

Wist je dat iedere bloemsoort zijn eigen symbolische betekenis heeft? Het is leuk om hier rekening mee te houden bij het uitkiezen van de corsages. Vermijd bijvoorbeeld de Scabiosa. De bloem ziet er fleurig uit, maar staat voor ongelukkige liefde! Ook de charmante Akelei kan beter niet in een corsage worden verwerkt. Deze bloem staat voor onbetrouwbaarheid: een woord dat je liever niet met een huwelijk associeert! Gelukkig hebben de meeste bloemen wél mooie betekenissen. Zo staat de chrysant voor geluk, gezondheid en eerlijkheid en staat de Freesia voor onvoorwaardelijke liefde!

Corsage naast de trouwringen en houten kist.
Corsage naast de trouwringen en houten kist.

Symboliek van bloemkleuren

Ook bloemkleuren hebben symbolische betekenissen. Kies bijvoorbeeld voor een rode bloem: dé kleur van de liefde! Ook een witte bloem is geschikt voor in je corsage. Deze kleur staat voor puurheid en passie. Volg je deze symbolische betekenissen graag? Kies dan niet voor een paarse, gele of zwarte bloem. Geel staat voor verraad en afgunst en paars wordt vaak geassocieerd met rouw. Waarom zwart, symbolisch gezien, niet bevorderlijk is voor een gelukkig huwelijk, hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen.

Corsage in klein vaasje.
Corsage in klein vaasje.

Corsage voor de hond

Als je viervoeter een belangrijke aanwezigheid is dan mag je deze ook niet vergeten. Zo kan je hem of haar versieren met een halsband vol met bloemen.

Corsage gooien

Je hebt het vast en zeker wel eens gezien: de bruid die haar boeket achterover de feestzaal in gooit. De oude legende luidt dat de vrouw die het boeket vangt, de eerstvolgende bruid zal zijn.

Niet elke bruid neemt makkelijk afscheid van haar boeket. Sommigen nemen het bloemstuk liever mee naar huis om in een vaas te plaatsen, of te drogen en in te lijsten. Om toch deze grappige traditie voort te zetten, kan de bruid of bruidegom ook de corsage het ‘publiek’ in gooien. Op deze manier behouden jullie het mooie boeket, maar volgen jullie toch deze grappige traditie.

echte rozen.
echte rozen.

Waar koop je een corsage?

Corsages zijn te koop bij verschillende bloemisten en webshops. Het is verstandig om op tijd een goede bloemist te zoeken die de corsages voor jullie wilt creëren. Op deze manier voorkom je dat er niet meer geleverd kan worden op jullie trouwdag. Ook informeer je of deze bloemist corsages maakt van de bloemen die jullie voor ogen hebben.

echte rozen.

Tip: Zorg ervoor dat het trouwboeket bij dezelfde bloemist besteld wordt. Hiermee voorkom je dat het boeket en de corsages niet goed matchen.

Prijs van een corsage

De prijs van een corsage hangt af van de hoeveelheid bloemen, het keurmerk van de bloemist en de soort bloemen die verwerkt worden in de corsage. Ga uit van gemiddeld €5,- tot €10,- per corsage. Het is gebruikelijk dat de corsage van de bruidegom het grootste is. Hiervoor betaal je dan ook meer.

echte rozen.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant