In ondertrouw gaan | Alles wat je moet weten

Leestijd 11 Minuten

Gepubliceerd op: 11-03-2022Laatst bijgewerkt: 09-04-2024Door Categorieën: Bruiloft, Ondertrouw, Tips0 Reacties op In ondertrouw gaan | Alles wat je moet wetenTags: ,

In ondertrouw gaan | Alles wat je moet weten

Leestijd 11 Minuten

Een vrouw ondergaat ondertrouw in het bijzijn van een man.

In ondertrouw gaan

Voordat je elkaar het jawoord geeft ga je bij de gemeente in ondertrouw. Wat dit precies inhoudt en wat je hiervoor moet regelen is voor veel koppels onduidelijk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over in ondertrouw gaan.

Wat is ondertrouw?


De term ondertrouw wordt nog veel gebruikt, maar is niet meer de officiële vermelding. Ondertrouw heet sinds 2018 namelijk “Melding Voorgenomen Huwelijk” en wordt ook zo gecommuniceerd door gemeentes.

In ondertrouw gaan klinkt ingewikkeld. Dit valt gelukkig reuze mee! Tijdens een ondertrouwaanvraag geven jullie de benodigde gegevens en wensen door voor de bruiloft. Als de aanvraag bevestigd is hebben jullie toestemming om samen het huwelijksbootje in te stappen.

Een bruid daalt sierlijk de trap af in haar trouwjurk tijdens ondertrouw.

Wanneer ga je in ondertrouw?

Een complete last-minute bruiloft is in Nederland niet mogelijk. Je gaat uiterlijk twee weken voor je trouwdag in ondertrouw. Hoewel sommige gemeenten aangeven dit 4 tot 6 weken van te voren te willen weten, mogen ze geen ondertrouwaanvraag weigeren zolang dit 14 dagen voor het huwelijk gemeld wordt. Je kunt er ook voor kiezen om dit eerder te regelen. Dit is op zijn vroegst een jaar voor de bruiloft. Als er meer dan een jaar tussen de melding en de bruiloft zit, moet de ondertrouw opnieuw aangevraagd worden.

Uitzondering voor Een last-minute aanvraag

Er is één uitzondering op de regel. Een last-minute aanvraag is mogelijk in grote gevallen van uitzondering, bijvoorbeeld bij terminaal zieken. Je kunt in dit geval een spoedmelding maken bij de Officier van Justitie via de gemeente. Vraag daar naar de afdeling consulaten voor burgerzaken. Wanneer je een spoedmelding maakt bij de gemeente zorg dan voor een verificatie van een dokter en de identificatie van het bruidspaar en minimaal twee getuigen.


Waar ga je in ondertrouw?

Een ondertrouwaanvraag regel je via een ambtenaar van de gemeente of via een online inschrijfformulier. Dit regel je met je DigiD. Let op: Deze aanmelding doe je bij de gemeente waar je gaat trouwen, niet in de gemeente waar je woont. Tijdens de aanvraag vul je alle nodige gegevens in waarna je een bevestiging krijgt als de aanvraag goedgekeurd is.

Een bruid en bruidegom in een elegante A-lijn trouwjurk met een sluier vast voor een prachtige tuin.

Hoe ga je in ondertrouw

Als je besluit in het gemeentehuis een aanvraag te doen maak je telefonisch een afspraak. Als je online een aanvraag wilt doen doe je dit via de website van de gemeente waar je trouwt. Voordat je een ondertrouwaanvraag mág doen moet je eerst checken of je voldoet aan de voorwaarden.

Tijdens de ondertrouw liggen er twee trouwringen op bloemen.

Waarom moet je eerst in ondertrouw gaan?

Je gaat in ondertrouw zodat de gemeente kan controleren of jullie aan de wettelijk vastgestelde eisen voldoen. Ook kan er in de periode tussen de aanvraag en het huwelijk bezwaar worden gemaakt door een familielid of bekende. Gelukkig komt dit bijna nooit voor!

Een bruid en bruidegom delen een romantische kus tijdens hun ondertrouwceremonie voor een menigte mensen.

Wat zijn de voorwaarden van een huwelijk?

Het is niet altijd toegestaan om te trouwen. Voordat je het huwelijksbootje in stapt moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Jij en je partner zijn beide minimaal 18 jaar. Ook als je als minderjarige in het buitenland trouwt wordt het huwelijk niet door de Nederlandse overheid erkent.
 • Het is niet toegestaan om al een actief huwelijk of geregistreerd partnerschap met een ander hebben.
 • Het is verboden om te trouwen met directe familie (ouders, opa’s en oma’s en kinderen). Trouwen met een neef of nicht is daarentegen wel toegestaan.
 • Onder curatele is het niet toegestaan om zonder toestemming te trouwen.
 • Je geestelijke gesteldheid moet goed genoeg zijn om optimaal een keuze te kunnen maken. Dit houdt in dat er sprake van vrije wil moet zijn tijdens de aanvraag. Beide personen dienen nuchter te zijn bij het maken van deze keuze.
Tijdens de ondertrouw wordt een bruid door haar bruidsmeisjes aan haar trouwjurk geholpen.

Wat kost een ondertrouwaanvraag?

Voor een ondertrouwaanvraag betaal je eenmalig kosten. Deze worden samen met de kosten voor andere werkzaamheden opgestuurd in één factuur. Het gaat dan om de kosten van het afhuren van het gemeentehuis, het salaris van de trouwambtenaar, eventuele kosten burgerzaken voor verwerking van de aanvraag en het opmaken van de huwelijksakte.

De legekosten verschillen per gemeente en kunnen per dag en tijdstip verschillen. Het huwelijk is vaak gratis op maandag- en dinsdagochtend omdat deze huwelijken niet in een trouwzaal, maar in een kantoortje of koffiekamer voltrokken worden.

Het trouwboekje is niet inbegrepen in deze kosten, maar is bij te bestellen voor een paar tientjes extra. Dit krijg je niet automatisch, tenzij de gemeente met trouwpakketten werkt. Dit staat er dan expliciet bij vermeldt.

Een vrouw met hoed, zittend in een veld tijdens ondertrouw.

Wat moet je regelen voor een ondertrouwaanvraag?

Er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden voor- of tijdens de aanvraag. Hieronder vind je een overzicht van alle regelingen en verplichtingen:

Een bruid in een prachtige trouwjurk die sierlijk een boeket vasthoudt, vastgelegd door een getalenteerde trouwfotograaf. Deel dit magische moment op Instagram.

Bepaal op welke manier jullie trouwen

Voordat je kunt trouwen bepalen jullie op welke manier jullie dit doen. Als je niks meldt trouw je automatisch in gemeenschap van goederen.

Trouwen in gemeenschap van goederen

Als je gaat trouwen doe je dit automatisch in gemeenschap van goederen. Dit is alles wat jij en je partner opbouwen: geld, vermogen, goederen en schulden. Bij een scheiding wordt al het bezit wat jullie samen opgebouwd hebben eerlijk verdeeld. Bij huwelijken vóór 2018 hoorden hier ook erfenissen en schenkingen bij. Ook bestaande schulden en bezittingen vóór het huwelijk waren voortaan van je partner. Tegenwoordig valt dit niet meer binnen de regeling. Trouwen in gemeenschap van goederen is risicovol. Als de een schulden opbouwt zonder dat de ander hier van afweet of in het rood komt te staan door een eigen bedrijf ben je hier automatisch mede verantwoordelijk voor.

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Als je wilt trouwen, maar wel toekomstige schulden en bezittingen voor jezelf wilt houden, dan kun je hiervoor een afspraak maken bij de notaris. Je trouwt dan onder huwelijkse voorwaarden. Tijdens deze afspraak bespreek je welke afspraken je wilt maken.

Een bruid en haar bruidsmeisjes maken zich in een tuin klaar voor hun ondertrouw.

Meld de getuigen aan

Voordat je kunt trouwen moeten er verplicht 2 tot 4 getuigen aan worden gemeld. Bij een huwelijk onder unieke omstandigheden heb je soms 6 getuigen nodig. Denk aan een huwelijk vanuit het ziekenhuis of de gevangenis. Een kind telt niet als getuige. Een getuige wordt aangemeld via de gemeente. Ook dit kan vaak via een online formulier.

Een oudere vrouw in een rood gewaad staat op een podium tijdens een ondertrouwceremonie.

Geef de achternaam door

Je kunt een trouwambtenaar van de gemeente, of een zelfstandig ambtenaar inhuren voor de ceremonie van je bruiloft. Als je kiest voor een trouwambtenaar van de gemeente kun je een voorkeur tot een specifieke ambtenaar doorgeven. Dit is echter een voorkeur, en kan niet verzekerd worden.

Een zelfstandig trouwambtenaar wordt tot ambtenaar benoemd in zijn of haar eigen gemeente. In elke andere gemeente dat deze ambtenaar een stel trouwt, moet hij of zij eenmalig benoemd worden tot ambtenaar in deze gemeente. Niet elke gemeente doet dit, waardoor je niet in elke gemeente een zelfstandig trouwambtenaar kunt inhuren.

Een bruid en bruidegom die door het gangpad van een kerk lopen, zich voorbereidend op ondertrouw.

Onderteken de huwelijksakten

Bij de ondertrouw-aanvraag onderteken je de huwelijksakte. Dit document maakt een huwelijk officieel en wordt opgeslagen in het huwelijksregister. Het trouwboekje wordt vaak verward met de huwelijksakten. In dit boekje staan huwelijksgegevens en kinderen en getuigen vermeldt. Het trouwboekje is geen officieel document.

Een groep mensen die danst in een veld en bijzondere trouwfoto's maakt.

Geef de trouwdatum en locatie door

Je geeft ook door op welke datum en locatie jullie het huwelijksbootje in stappen. Hier moet je goed over na denken; dit kun je later niet meer veranderen tenzij je opnieuw ondertrouw aanvraagt. Houd er rekening mee dat je op tijd een locatie boekt. Het CBS concludeert dat vrijdag veruit de populairste trouwdag is. Ook Valentijnsdag en andere feestdagen doen het goed. Als jullie op een ´speciale´ datum willen trouwen is het verstandig om dit op tijd te regelen. Zo ben je er van verzekerd dat jullie gekozen locatie nog beschikbaar is. Regel dit vóórdat jullie een ondertrouwaanvraag doen.

  Een man in een badjas zittend op een stoel op het strand, genietend van de vredige sfeer en nadenkend over de schoonheid van de natuur.

Geef de ambtenaar door

Je kunt een trouwambtenaar van de gemeente, of een onafhankelijke ambtenaar inhuren voor de ceremonie van je bruiloft. Ook dit moet je definitief besloten hebben voordat je in ondertrouw gaat.

Een paar trouwschoenen voor een open haard tijdens ondertrouw, de Nederlandse traditie.

Benodigde documenten

Onderstaande documenten heb je nodig voor een ondertrouwaanvraag:

 • Een ID-kaart of paspoort,
 • Het getuigenformulier met een bijgevoegde kopie van de legitimatiebewijzen van alle getuigen,
 • Als jullie voor een trouwambtenaar van de gemeente kiezen moet je hier een los formulier voor invullen,
 • Als jullie trouwen op een trouwlocatie die niet geregistreerd staat bij de gemeente moet hier ook een los formulier voor ingevuld worden,
 • Eventuele verblijfsdocumenten.

Sommige gemeenten willen ook een geboortebewijs en eventuele echtscheidingsbewijzen of overlijdensakten van vorige partners zien. Dit dien je te informeren bij jullie gemeente.

Praktische tips

Je weet nu hoe je in ondertrouw gaat, waar je aan moet denken en wat je nodig hebt. Toch kunnen extra tips nooit kwaad!

Een persoon die naast een notitieboekje trouwgeloftes aan het noteren is.

Verzamel alle gegevens tegelijk

Plan een middagje in voor het verzamelen van alle benodigde gegevens en formulieren. Doe dit niet tijdens de aanvraag. Dit is chaotisch, verwarrend en frustrerend. Het is prettiger om alles naast je neer te leggen zodat de aanvraag soepel en snel verloopt.

Praat met elkaar vóór de aanvraag

Er moet veel beslist worden tijdens een ondertrouwaanvraag. Denk aan hoe en waar jullie willen trouwen. Ook kiezen jullie samen de getuigen uit. Praat dus uitgebreid met elkaar voordat je aan de aanvraag begint.

Een bruid en bruidegom lopen, vergezeld van hun ceremoniemeester, door een treinstation.

Loop niet te lang rond met vragen

Omdat een ondertrouwaanvraag bij iedere gemeente nét anders verloopt, kunnen er onduidelijkheden en vragen ontstaan. Twijfel op deze momenten niet en bel direct naar het telefoonnummer van jouw gemeente.

Een bruid en bruidegom poseren voor een foto in een photobooth op hun bruiloft.

Maak er iets leuks van!

Er is helaas niks aan te doen: aan trouwen zit wat administratie verbonden. Baal er niet te lang van, het is maar een kleine moeite. In de 20e eeuw werd in ondertrouw gaan gezien als een feestje. Het was het officiële begin van de bruidsdagen. Er werd bezoek uitgenodigd en het paar ontving cadeautjes. Tegenwoordig wordt in ondertrouw gaan gezien als een obstakel. Dit is jammer! Het is namelijk de perfecte reden voor een feestje. Jullie trouwen nú al een beetje, dat is ook hartstikke leuk. Trek een lekkere fles wijn open, ga uit eten of spendeer een weekendje aan zee. Maak er vooral een leuk feestje van!

Wie heeft bij jullie het aanzoek gedaan en hoe ging dat? Laat weten in de reacties hieronder!

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant