De rol van de getuigen op een bruiloft

Leestijd 4 Minuten

De rol van de getuigen op een bruiloft

Leestijd 4 Minuten

Een bruid en bruidegom trouwen tijdens een buitenbruiloft en ondertekenen een huwelijksakte.

De rol van de getuigen op een bruiloft

Nadat de trouwringen zijn uitgewisseld wordt er getekend. Hierbij zijn de getuigen erg belangrijk want zonder hen is het huwelijk niet rechtsgeldig. In dit artikel hebben wij het over de rol van de getuigen op de bruiloft en alles wat erbij komt kijken.

Een bruid en bruidegom ondertekenen samen met hun getuigen een huwelijksakte op een bruiloft.

Wat is een getuigen?

Getuigen zijn er om te bewijzen dat een bruidspaar daadwerkelijk getrouwd is mocht er wat gebeuren met de trouwakte. Je moet daarom minimaal 2 getuigen hebben om de huwelijksvoltrekking geldig te verklaren.

Een vrouw ondertekent als getuige aan een tafel een huwelijksakte.

Dit doet een getuigen

Nadat het bruidspaar eerst heeft getekend wordt de getuigen om de beurt of per 2 opgeroepen door de Babs.

In de trouwakte moet zowel het linker als het rechter vel worden ondertekent. De reden hiervoor is omdat één exemplaar wordt bewaard in de kluis van de gemeente waar de akte is opgemaakt. Het andere deel wordt opgeslagen in een geheime opslagplaats. Dit gebeurt tevens ook met de geboorte en overlijdensakten.

Nadat de trouwakte is ondertekent geeft de Babs aan of je bij het bruidspaar kan blijven staan of dat je weer terug op je stoel mag zitten. Je taak (voor nu) zit erop !

Let op bij het tekenen

  • Samen met het bruidspaar, de Babs en die 4 getuigen kunnen het 7 handtekeningen zijn op een klein stukje van een A4 papier. Let daarom op dat je hem niet te groot maakt maar ook niet te klein. Zolang er maar ruimte overblijft voor 7 handtekeningen.
  • Naast dat iedereen naar je kijkt wanneer je handtekening zet. Moet je ook nog even lachen naar de camera. Altijd handig om je daarop mentaal voor te bereiden.
Een huwelijksceremonie in een tuin met mensen zittend op stoelen, met een getuige.

Hoeveel getuigen mag je kiezen?

Je mag maximaal 4 getuigen vragen. Gebruikelijk worden er ook 4 getuigen gevraagd, maar dit is geheel je eigen keus. Zolang het er maar minimaal 2 zijn. Van welke kant de getuigen komen maakt niet uit. Zo mogen bijvoorbeeld 3 getuigen van de bruid zijn en maar 1 van de bruidegom.

Wie mag je kiezen als getuigen?

Je mag familie, vrienden, kennissen of zelfs de trouwfotograaf vragen als getuigen. Dit maakt eigenlijk niks uit, zolang ze maar boven de 18 jaar zijn en een geldige legitimatiebewijs hebben.

De enige personen die je niet kan vragen is de Babs want die zet al een handtekening en kinderen, maar later hier meer over. Wel is het een eer om te mogen getuigen, dus geeft de taak aan iemand die het verdient en iemand die je vertrouwd want zonder getuigen valt de trouwdag in duigen.

Een getuige vergezelt het bruidspaar tijdens hun huwelijksceremonie.

Kinderen laten tekenen

Je mag jullie kinderen symbolisch laten tekenen. Hiervoor kan je zelf een kinderakte maken of kopen. Deze mag tijdens de ceremonie getekend worden nadat alle officiële stukken zijn ondertekent.

Een prachtige huwelijksuitnodiging, elegant op een blad geplaatst midden in een serene tuin, waardoor een schilderachtige setting ontstaat voor het aanstaande huwelijk. De uitnodiging vat de essentie van deze vreugdevolle gelegenheid samen:

Hoe vraag je een getuigen?

De meeste mensen weten niet wat het inhoud om een getuigen te zijn, maar wel dat het een eerzame taak is. Het is gebruikelijk om een klein cadeautje te geven als teken van waardering maar dit is niet verplicht. Wel is het een goed excuus om uit eten te gaan.

Huur een dronepiloot in voor het vastleggen van een luchtfoto van een tuin.

Ben je zelf getuigen of ben je een bruid of bruidegom en heb je vragen? Laat het weten in de reacties!

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant