
De ceremoniemeester
Wanneer je denkt aan een bruiloft denk je natuurlijk gelijk aan de feestelijke sfeer, veel wit, bloemen, een verliefd stel die elkaar de
liefde verklaart en het ja-woord geeft en natuurlijk voor de dames, de jurk! Maar we denken niet zo snel aan de ceremoniemeester. Hij of zij is toch echt een onmisbaar persoon van de bruiloft! Maar wat doet een die persoon precies? In deze blog gaan wij je er alles over vertellen.

De taken:
Dit zijn taken voor de ceremoniemeester, maar deze worden vaak ook verdeeld onder familie of vrienden. Taken die een bruidspaar zelf kan voorbereiden zijn geen taken voor een ceremoniemeester.
De taken
- Aanspreekpunt voor gasten & leveranciers.
- De gasten ontvangen.
- De kinderen aansturen met taken. (Bijvoorbeeld de trouwringen geven.)
- Water meenemen voor het bruidspaar.
- Speeches inplannen.
- Telefoon & huissleutels meenemen.
- Helpen met de decoratie van de ceremonie.
- De jurk goed leggen tijdens de shoot.
- De trouwringen meenemen.
- Dagschema verloop bijhouden.
- Alle cadeautjes & enveloppen bewaken.
- Sterretjes of belleblaas uitdelen.
- Groepsfotolijst bijhouden.
- Omroeper bij de groepsfoto’s.
- Bedankjes klaarleggen.


De beste persoon kiezen
De ceremoniemeester zal een van de belangrijkste taken van jouw bruiloft op zich gaan nemen. Om die reden kies je natuurlijk niet zomaar even iemand. Je kiest iemand waar je van op aan kan en die je geen slapeloze nachten zal bezorgen voor je grote dag.
Je kan ervoor kiezen om een vriend of familielid aan te wijzen. Dit is natuurlijk de meest gunstige optie voor het budget, maar het vragen van een vriend of familielid als ceremoniemeester zorgt ook voor een extra persoonlijk en intiem tintje tijdens de grote dag. Het is ook handig wanneer die gene alle namen kent bij bijvoorbeeld de groepsfoto’s.
Mocht je toch liever voor een professional gaan dan kan je ook iemand inhuren. Vaak wordt deze dienst door weddingplanners ook aangeboden, maar de dienst is zeker niet hetzelfde, daarover straks meer!
Een professionele ceremoniemeester heeft niet alleen de nodige ervaringen met wat er mis kan lopen op een bruiloft en hoe dat in goede banen te begeleiden, ze hebben er ook de souplesse al in ontwikkelt zodat jij van een soepele bruiloft kan genieten.
Een ceremoniemeester is een belangrijk persoon van de bruiloft die ook meegenomen moet worden in de planning van de grote dag zelf. Het is daarom belangrijk om ruim van tevoren (toch echt wel een paar maanden van tevoren) iemand te vragen deze taak op zich te nemen. Wacht hier niet te lang mee.

Zo vraag je jou ceremoniemeester
Om iemand voor deze eervolle maar toch lastige taak te vragen kan je het beste voorbereid te werk gaan. Zo kan je bijvoorbeeld iemand uitnodigen om iets te eten of naar een restaurant gaan om te praten en te kijken of diegene er eigenlijk wel zin in heeft. Wanneer je er vrijwel zeker van bent kan iemand het heel leuk zou vinden dan kan je gewoon een berichtje sturen maar dit is een belangrijke taak, dus hou het zo persoonlijk mogelijk.
Hoeveel ceremoniemeesters je moet kiezen
Ceremoniemeester zijn is een beste opgave en een flinke verantwoordelijkheid. Je kan er daarom voor kiezen om er meer dan één aan te wijzen zodat de diegene zelf ook nog een beetje kunnen genieten van jouw bruiloft. Zeker wanneer je kiest voor een vriend of familielid als ceremoniemeester is het fijn als ze er niet alleen voor staan. Zo hebben ze niet alleen iemand om mee te sparren als er wat misloopt maar samen los je makkelijker problemen op. En zo kunnen ze samen toch genieten van je bruiloft. Zo kan je kiezen om een stelletje te kiezen. Dit werkt beter omdat ze met elkaar kunnen praten over de dag en dus ook sneller op ideeën komen.

De ceremoniemeester vs de weddingplanner
De ceremoniemeester is de regisseur van de bruiloft. Maar niet de organisator. Al worden ze in de praktijk nog wel eens door elkaar gehaald met een weddingplanner. Dat is niet heel gek, gezien deze twee ook een hoop raakvlakken met elkaar hebben. Een weddingplanner kan dan ook aanvullend nog functioneren als ceremoniemeester als je daarvoor kiest. Maar andersom niet.
Wat de ceremoniemeester doet: Begeleiden van jullie bruiloft en zorgen dat alles in goede banen loopt. Hij of zij kiest geen locatie (of foto locatie), verzend geen uitnodigingen, maakt geen draaiboek en huurt niemand in en maakt geen bedankjes, althans niet uit zichzelf. Voor al deze zaken kan je natuurlijk wel in goed overleg om hulp vragen, maar in feite is de ceremoniemeester er vooral om de gang van zaken tijdens de grote dag te bewaken en heeft hij of zij geen organiserende rol in de bruiloft.
De ceremoniemeester is het aanspreekpunt voor alle vragen, zorgt dat alles volgens schema loopt en dat de zaken klaarstaan die klaar moeten staan (mits ze aangeleverd zijn). Daarnaast onderhoudt de ceremoniemeester ook contact met de leveranciers, maar die zal je wel eerst aan moeten aanleveren.
Wat de weddingplanner doet: De weddingplanner neemt je de meeste taken uit handen zodat jij niets meer hoeft te regelen anders dan de keuzes maken voor welke taart en welke hapjes er komen. Een weddingplanner organiseert jouw bruiloft van A tot Z. Dit betekent het scouten van de locatie, het boeken van de catering, een draaiboek maken, leveranciers op de hoogte houden en het inhuren van de ambtenaar. Daarnaast doet een weddingplanner ook de volledige styling van de locatie zelf zodat je er geen omkijken meer naar hebt.

Waar je de ceremoniemeester bij betrekt
Ze doen natuurlijk best wel veel, maar niet alles. Je betrekt hem of haar altijd wel in de organisatie van A tot Z voor de grote dag zelf. Zo is de ceremoniemeester een aanspreekpunt voor de gasten vanaf het moment dat jullie de uitnodigingen verstuurd hebben. Organiseert die gene soms het vrijgezellenfeest en heeft de ceremoniemeester de leiding over alle speeches die gedaan worden. Je kan natuurlijk zelf een draaiboek maken, maar ook hier kan je ze zeker in betrekken. Die is immers degene die het uiteindelijk moet gaan uitvoeren op de dag zelf. Het instrueren van getuigen en bruidskinderen maar ook het personeel hoort erbij.

Passende bedankjes
Zoals je hebt kunnen lezen, ceremoniemeester zijn is natuurlijk een hele eer. Maar ook een hele klus. Sommige bruidsparen sturen nog een bedankje uit naar hun gasten om te bedanken voor de aanwezigheid. Vergeet daarin ook niet de ceremoniemeester die hard gewerkt heeft om de mooiste dag van jouw leven een succes te maken. Die verdiend wel meer dan een klein applausje.
Leuke cadeau ideeën voor de ceremoniemeester zijn;
- Tegoedbon voor zijn of haar favoriete relaxmiddel. Zij verdienen het ook om even rust te hebben na jullie dag!
- Geef een wellnessbon cadeau of een beautybehandeling.
- Dinercheque voor een heerlijk etentje.
- Goede fles wijn of andere drank waar ze van houden.
- Hun favoriete luchtje.
- Een foto van elkaar van jouw bruiloft.
- Lekkere hotelovernachting of een avondje uit.
