Save the Date: Alles wat je moet weten voor je huwelijk

Leestijd 6 Minuten

Save the Date: Alles wat je moet weten voor je huwelijk

Leestijd 6 Minuten

Een persoon die een bewaar-de-datum-envelop op een houten tafel opent voor een huwelijk.

Save the Date: Alles wat je moet weten

Ben je al druk bezig met het plannen van je bruiloft en heb je al bedacht wanneer je graag wilt trouwen? Gefeliciteerd! De grote dag komt nu steeds dichterbij.

Hoewel veel mensen waarschijnlijk al weten dat je gaat trouwen en misschien ook al wanneer, is het alsnog goed om deze pre-uitnodiging te versturen, zodat de gasten het in hun agenda kunnen zetten. In dit artikel lees je alles over save the date kaarten wat je moet weten.

Voorbeeld

Hier is een voorbeeld van een save the date:

“Beste familie en vrienden,

We willen jullie graag laten weten dat we gaan trouwen! De grote dag zal plaatsvinden op [datum] in [locatie]. We hopen dat jullie er allemaal bij kunnen zijn om deze speciale gebeurtenis met ons mee te maken.

Hou deze datum vrij en houd ons op de hoogte als je kunt komen. We kijken ernaar uit om jullie allemaal te zien en om deze bijzondere dag met jullie te vieren.

Met liefde, [jouw naam] en [naam van je partner]”

Een save the date kaart met groene bladeren midden in een bos voor een huwelijk.

Wat is een save the date kaart?

Een save the date kaart is niet hetzelfde als de uitnodiging voor de bruiloft. Het dient als een soort pre-uitnodiging, om je gasten te laten weten dat je gaat trouwen. The save the date kaart geeft de noodzakelijke informatie aan de gasten zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Niet iedereen weet het verschil tussen de save the date kaart en de echte uitnodiging, dus zet duidelijk op de kaart dat de echte uitnodiging nog volgt.

Een verliefd stel zit op de zandduinen tijdens een romantische loveshoot.

Wanneer de save the date kaart versturen?

Een eerste belangrijke stap is om te bedenken wanneer je de save the date kaarten verstuurd. Dit is afhankelijk van het soort bruiloft dat je geeft. Wanneer je dicht bij huis een bruiloft organiseert, is het voldoende om zo’n 4 tot 6 maanden van tevoren de pre-uitnodiging te versturen.

Dit geeft voldoende ruimte voor je gasten om de datum wel al vrij te houden, maar je hoeft nog geen verdere informatie te geven zoals een thema. Echter, als je van plan bent een bruiloft in het buitenland te houden is het belangrijk dit eerder aan te geven. Het minimale is 6 maanden, maar hoe eerder hoe beter. Dit heeft te maken met het feit dat de gasten vaak ook hun tickets en accommodatie moeten regelen en dit hen voldoende tijd geeft hiervoor. De echte uitnodiging stuur je vervolgens zo’n 2 maanden voor de bruiloft.

Twee save the date-huwelijkskaarten op een houten tafel.

Naar wie stuur je de save the date kaart?

Een volgende belangrijke vraag om over na te denken is naar wie je de save the date kaart stuurt. In principe stuur je de pre-uitnodiging naar iedereen die je wilt uitnodigen op je bruiloft. Denk hier wel goed over na, want zodra je deze hebt gestuurd kan je het niet maken de desbetreffende persoon vervolgens niet daadwerkelijk uit te nodigen.

Ook de mensen waarvan je al weet dat ze aanwezig zijn, moeten een kaart krijgen. Hierdoor voelt niemand zich buitengesloten en heb jij ook een duidelijk overzicht van wie er komen. Stuur de kaarten dus wanneer je de gastenlijst volledig af hebt.

Twee huwelijksuitnodigingen met groene bladeren op een houten tafel.

Wat staat er in een save the date kaart?

Een ander belangrijk punt is wat er nou precies op de save the date kaart staat. Zoals de naam al zegt, staat hier de datum van de bruiloft op. Verder staat er alle informatie op die de gasten nodig hebben om zich klaar te maken voor de grote dag.

Naast de datum is de locatie daarbij van groot belang. Wanneer de bruiloft dicht bij huis plaatsvindt, kunnen de gasten bekijken hoe ze daar moeten komen en waar ze rekening mee moeten houden. Als de bruiloft bijvoorbeeld op het strand plaatsvindt in de zomer, kunnen de gasten rekening houden met het meenemen van zonnebrand of hun schoenkeuze.

Echter, je hoeft nog niet de exacte bruiloft locatie neer te zetten, dit komt pas op de echte uitnodiging. Ook hoef je nog geen thema of dresscode te noemen. De save the date kaart is puur bedoeld om je gasten te informeren over wanneer je gaat trouwen en of ze rekening moeten houden met reistijd.

Save the date: een pittoreske huwelijksceremonie bij zonsondergang waarbij de bruid en bruidegom op een kade staan, waardoor een onvergetelijke huwelijkservaring ontstaat.
Een bruid en bruidegom met duiven die om hen heen vliegen, die de essentie van hun gelukzalige huwelijk vastleggen.

een bruiloft in het buitenland

Wanneer je een bruiloft in het buitenland geeft, is het wel goed om de specifieke locatie te noemen als deze er is. Zo kunnen gasten accommodatie regelen vlak bij de trouwlocatie, zodat ze niet nog ver hoeven te reizen vanuit daar.

Een meisje dat bij een hek staat en ontspant op het gras op een bruiloft.

Een website

Tegenwoordig hebben veel mensen een website voor hun bruiloft. Deze wordt gebruikt om onder andere de uitnodiging op te zetten, maar ook om verdere updates, het menu en foto’s van de bruiloft op up te loaden. Wanneer je een bruiloft website hebt, is het handige de link ook op de save the date kaart te zetten.

Je kan kan ervoor kiezen om een beveiligde website te maken waarbij iedere gast zijn eigen inloggegevens heeft. Als je voor deze optie gaat, zet je op de save the date kaart de inloggegevens van de desbetreffende gast, zodat deze verdere informatie op de website kan vinden. Dit betekent dus wel dat elke uitnodiging anders moet zijn.

Eucalyptus save the date huwelijkskaarten voor bruiloften.

Hoe ziet de save the date kaart eruit?

Wanneer je dit allemaal weet, kan je beginnen met het ontwerpen van de save the date kaart. Het leuke aan de save the date kaart is dat je kan spelen met verschillende thema’s en kleurstijlen. Deze pre-uitnodiging hoeft namelijk niet in hetzelfde thema te zijn als de daadwerkelijke bruiloft. Hierdoor geeft het je de ruimte om verschillende dingen uit proberen als je twijfelt over welk thema je wilt voor je bruiloft. Speel met verschillende kleuren en patronen.

Een vrouw met hoed, zittend in een veld tijdens ondertrouw.

Doe het op je eigen manier

Als je de tijd en zin hebt, kun je elke save the date kaart anders maken. Wees creatief. Heb je hier geen zin in? Het is ook prima om één eenvoudige versie naar iedereen te sturen. Je kan de kaart zowel per mail als per post versturen.

Het risico van de save the date kaart versturen per mail is dat het in de spam kan belanden, waardoor mensen deze niet zien. Zorg er daarom voor dat de gasten op de hoogte zijn of kies ervoor zowel een papieren als elektronische versie te sturen.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant