Je bruiloft plannen: Hier begin je!

Leestijd 7 Minuten

Je bruiloft plannen: Hier begin je!

Leestijd 7 Minuten

Een bruid daalt sierlijk de trap af in haar trouwjurk tijdens ondertrouw.


Je bruiloft plannen: Hier begin je!

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd. Tijd om aan de slag te gaan met het weddingplannen. De grote vraag is: Waar begin je? De gemiddelde trouwdag heeft een lang, vol programma. Dit vergt veel organisatie, planning en overzicht. Meer weten over het plannen van jullie bruiloft? In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je de perfecte bruiloft plant.

Stap voor stap je bruiloft plannen

De eerste stappen van het bruiloft plannen is altijd het lastigst! Er moet veel geregeld worden en het is moeilijk om te beslissen waar je start. Met onderstaand stappenplan start je overzichtelijk met het plannen van jullie bruiloft.

Een man in een pak schrijft een brief op een stuk papier.

Stap 1: To Do list opstellen

Met een To Do list creëer je snel en makkelijk overzicht over de zaken die geregeld moeten worden. Besteed een aantal dagen aan het opstellen en bijwerken van de lijst zodat deze zo compleet mogelijk wordt. Voilà! Binnen enkele dagen heb je overzicht over alle klusjes en afspraken die geregeld moeten worden.

Een trouwring zit bovenop een roze roos.

Stap 2: Trouwbudget bepalen

Vóór het uitzoeken van een locatie, de droomjurk, het trouwpak muzikanten en accessoires is het verstandig om een trouwbudget te bepalen. Met een trouwbudget deel je per categorie in hoeveel jullie willen besteden. Hiermee voorkom je dat je teveel uitgeeft aan een trouwlocatie, maar geen geld meer over hebt voor hapjes en decoratie. Hulp nodig met het opstellen van een trouwbudget? Op internet vindt je vele tools die je ondersteunen in het bepalen van een trouwbudget.

Een Instagram-collage met de verbluffende fotografie van een trouwfotograaf die mooie momenten van bruiden en bruidegommen vastlegt.

Stap 3: Trouwdatum kiezen

Het kiezen van een trouwdatum is makkelijk gezegd dan gedaan. Welke datum vinden jullie fijn, op welke dag kunnen de meeste mensen komen, is deze datum geschikt voor een binnen- of buiten bruiloft? Allemaal vragen die meespelen bij het plannen van de datum.

Het belangrijkste is dat jullie tevreden zijn met de datum. Veel stellen kiezen voor hun jubileumdag, of voor een datum met een persoonlijk geluksgetal erin. Kies vervolgens in welk seizoen jullie het liefst trouwen. Kiezen jullie voor de zomer? Houd dan rekening met de vakantieperiode en kies voor een datum in mei, juni of september. In deze maanden zijn de meeste mensen beschikbaar. Trouwen jullie liever in de winter? Ook dan is het verstandig om rekening te houden met de vakantieperiode.

Tot slot heeft het bepalen van een trouwdatum ook invloed op jullie budget. In populaire trouwmaanden vallen sommige leveranciers en locaties duurder uit. Ook gemeentes rekenen extra geld voor trouwen in het weekend.

Een groep vrouwen begint met ezels in een veld te poseren om hun bruiloft te plannen.

Stap 4: Gastenlijst opstellen

Het opstellen van een gastenlijst is een hele uitdaging. Nodig je al je kennissen uit, of ga je voor een intiem trouwfeest met familie en vrienden? Overleg met je partner zodat jullie op een lijn. Maak allebei een lijst met gasten, opgedeeld in verschillende categorieën (familie, vrienden, collega’s, kennissen). Op deze manier creëer je overzicht. Na het maken van de lijst bepaal je of het aantal gasten past bij jullie visie. Wilden jullie een intiem feest, maar staat jullie lijstje vol met 100+ mensen? Dan is het tijd om wat namen te schrappen en prioriteiten te stellen. Schrijf bij en schrap totdat jullie lijst voldoet aan jullie wensen.

Een bruid en bruidegom die dansen op een huwelijksreceptie, vastgelegd door een getalenteerde trouwfotograaf. Mis dit mooie moment, gedeeld op Instagram, niet!

Stap 5: Uitnodigingen versturen

Nu de To Do list, het budget, de trouwdatum en de gastenlijst is opgesteld is het tijd voor het verzenden van de uitnodigingen. Doe dit zo snel mogelijk, zodat jullie gasten nog geen andere plannen hebben. Natuurlijk is het wél belangrijk dat de trouwlocatie op dit moment vastligt. Direct hierna kunnen de uitnodigingen op de post. Liever geen briefpost? Veel stelletjes kiezen voor een digitale uitnodiging die gemakkelijk via mail of Social Media verstuurd kan worden.

    Een bruid in trouwjurk met een boeket in haar handen, vastgelegd door een getalenteerde trouwfotograaf en gedeeld op Instagram.

Afspraken inplannen

Na het doorlopen van de eerste stappen is het tijd voor het inplannen van alle afspraken. Denk aan het uitzoeken van de trouwjurk, het kiezen van de bruidstaart, het bekijken van de trouwlocatie en het bezoeken van de band die zal spelen tijdens het feest. Plan de afspraken ruim op tijd in! Dit voorkomt een hoop stress en teleurstellingen. Meer weten? Hieronder lees je per leverancier hoelang van te voren je een afspraak moet maken.

Een vrouw in een witte jurk, die haar bruiloft begint te plannen, terwijl ze in het hoge gras zit.

Trouwjurk en trouwpak aanschaffen

Het passen van de trouwjurk doe je minimaal 10 maanden van te voren. De jurk wordt besteld en heeft een lange levertijd. Ook het vermaken van de kleding neemt tijd in beslag. Door op tijd de kleding aan te schaffen voorkom je dat je droomjurk niet meer beschikbaar is. Wil je nog meer zekerheid? Het is geen uitzondering om een jaar van te voren een eerste passessie in te plannen. Zo heb je ruim de tijd om meerdere bruidszaken te boeken en verschillende jurken te passen.

Een man, gekleed in een blauw pak, poseert zelfverzekerd in een pakhuis voor een Instagramwaardige fotoshoot vastgelegd door een getalenteerde trouwfotograaf.

Trouwpak uitzoeken

Voor het trouwpak geldt simpel gezegd hetzelfde. Het pak wordt besteld en eventueel vermaakt. Bezoek dus op tijd een winkel en bestel het pak minimaal 7 maanden voor de bruiloft.

Een bruid en bruidegom die een gebouw verlaten terwijl er confetti naar hen wordt gegooid, vastgelegd door een getalenteerde trouwfotograaf en gedeeld op Instagram.

Trouwlocatie kiezen

Ook de trouwlocatie boek je minimaal 10 maanden voor jullie trouwdag aanbreekt. Wacht niet te lang! Voor je het weet is de door jullie gekozen locatie al volgeboekt en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Een bruid wordt voor haar bruiloft voor een wilg gefotografeerd en legt het mooie moment vast op Instagram.
Een bruid met bruidskapsels in een prachtige trouwjurk en bloemen in het haar.

Trouwfotograaf boeken

Een trouwfotograaf boek je zo snel mogelijk! Vooral in de populaire trouwmaanden zitten bekende trouwfotografen snel volgeboekt. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak en voorkom een hoop gedoe.

Een vrouw die een dienblad met gefrituurd eten vasthoudt in een photobooth tijdens een bruiloft.
Een vrouw die een dienblad met een dessert erop vasthoudt tijdens een bruiloft.

Catering regelen

Veel trouwlocaties bieden catering aan. In dit geval hoef je niks te regelen. Houden jullie de bruiloft op eigen terrein, of in de natuur? Boek dan zo snel mogelijk een cateringbedrijf. Plan dit minimaal een half jaar voor de bruiloft zodat jullie de keuze hebben uit verschillende bedrijven en menu’s.

Een Trouwboeket-fontein in een tuin.

Decoraties

Hoe vroeg je aan de slag gaat met decoraties, is afhankelijk van jullie wensen. Regel je dit graag zelf? Begin dan minimaal 2 maanden van te voren met de voorbereiding om stress te voorkomen. Maak je liever gebruik van de kunsten van een decorateur? Maak dan minimaal 6 maanden voor jullie bruiloft een afspraak om alle opties te bespreken.

Een vrouw die haar bruiloft begint te plannen terwijl ze haar haar voor de spiegel laat doen.

Haar en make-up

Ook de kappers-en visagiste afspraken plan je op tijd in. Doe dit minimaal 2 maanden van te voren om van een plekje gegarandeerd te zijn. Verzorg je zelf je haar en make-up? Zorg dan dat je een maand van tevoren alle benodigde spullen in huis hebt en dat je op tijd begint met het oefenen van verschillende stijlen.

Een bruid met een trouwboeket.

Bruidsboeket bestellen

Ook het bruidsboeket bestel je op tijd. Dit doe je om er zeker van te zijn dat de bloemist kan leveren op jouw dag. Ook check je of jouw bloemist de bloemen verkoopt die jij mooi vindt. Is dit niet zo? Dan heb je nog tijd om door te zoeken naar een andere bloemist. Een bruidsboeket bestel je minimaal 2 maanden voor jullie grote dag.

Een bruidstaarten bruidstaart op tafel.

Bruidstaart uitzoeken

Een bruidstaart bestel je minimaal 5 maanden van te voren. Het creëren van een bruidstaart kost een banketbakker veel tijd. Door op tijd te bestellen weet je zeker dat de taart op jullie dag geleverd kan worden.

Een vrouw, optredend als ceremoniemeester, plakt roze lint op een zwarte auto.

Weddingplanner

Zoals je hebt gelezen vergt de planning van jullie bruiloft aardig wat tijd. Geen zorgen: Volg het stappenplan en maak tijd vrij in jullie agenda, dan komt het helemaal goed! Onthoud: Een goede bruiloft planning is het halve werk! Geen zin in geregel? Maak dan gebruik van de diensten van een Weddingplanner. Deze professional weet alles over het plannen van bruiloften en creëert voor jullie de mooiste dag van jullie leven.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant