De mooiste bruiloft thema’s

Leestijd 9 Minuten

De mooiste bruiloft thema’s

Leestijd 9 Minuten

Een huwelijksceremonie in een kerk met bruidsmeisjes die door het gangpad lopen.

De mooiste bruiloft thema’s

Heb of ben je ten huwelijk gevraagd? Gefeliciteerd! Nu is het tijd om te beginnen met het plannen van de grote dag. Dit bestaat uit veel verschillende elementen, maar de eerste stap is het bepalen wat voor thema bruiloft je krijgt. Alle onderdelen van de bruiloft zullen in deze stijl worden bedacht. In dit artikel helpen we je bij het leren kennen van verschillende stijlen en opties. Zo kan je mooi wat inspiratie op doen.

Een Boheemse bruid en bruidegom die op het strand lopen.
Een bruid en bruidegom, getooid in een bruiloftsthema, flaneren sierlijk door hoog gras in een veld.

Bohemien bruiloft thema

Een populair thema voor een bruiloft is bohemien. Als je van vrijheid en de natuur houdt, dan is dit thema perfect voor jou! Dit thema wordt gekenmerkt door eenvoud, vrolijke kleuren en wilde bloemen. Vaak wordt de kleur wit gebruikt voor de tafelbekleding, slingers en eventueel tenten. De rest is juist heel kleurrijk. Denk aan bijvoorbeeld bruidsboeketten met meerdere kleuren en hangende lampionnen.

Een speelgoedauto op een rode loper op een bruiloftsthema-bruiloft.

Film bruiloft thema

Een andere optie is een filmthema. Denk aan Hollywood, en loop samen met je bruid of bruidegom over de rode loper. Gebruik gouden decoratie, zoals ballonnen en slingers. Je kan sterren met de naam van je gasten knutselen en deze ophangen of op de borden leggen. De dress code zou chique zijn, met donkerrode en gouden jurken en pakken.

Beschrijving: Bruiloft thema Star Wars taarttopper.
Cupcakes gegarneerd met bessen en slagroom, perfect voor een bruiloftsthema.

Een specifieke film

Ook kan je ervoor kiezen om een specifieke film te kiezen als thema. Denk aan bijvoorbeeld Harry Potter, Alice in Wonderland of Greatest Showman. Zo krijg je een magische bruiloft. Je kan de sfeer van de film nabootsen in het decor. Zo kan je voor een Harry Potter bruiloft bijvoorbeeld kaarsen aan het plafond hangen en voor Alice in Wonderland grote paddenstoelen plaatsen. Je kan er zelfs voor kiezen om de dresscode in het thema te houden, door bijvoorbeeld te komen als een personage uit de films. Vind je dit te veel? Dan kan je ook kiezen om de dresscode chique te maken of een specifieke kleur.

Een bruid en bruidegom die een taart delen tijdens hun huwelijksreceptie met een bruiloftsthema.

Festival

Voor de liefhebbers van een luchtige, niet al te formele bruiloft, is een festivalthema ideaal. Misschien heb je elkaar wel ontmoet op een festival of is het iets wat je samen graag doet. Dan is het nog leuker om deze plek na te bootsen.

Een groep Boheemse bruiden en bruidegommen die dansen in het bos, in prachtige trouwjurken.

Dit thema is ideaal voor in de zomer op een groot veld. Je kan festivaltenten neerzetten en de tafels voor de gasten een stagenaam geven. Ook kan je meerdere eettenten plaatsen, waar je verschillende soorten maaltijden en drankjes serveert. Denk aan een cocktailbar en een pizzatent. Houd er rekening dat dit aardig wat werk kost. Het is daarom goed om de locatie een dag van tevoren al aan te kleden. Houd er rekening mee dat je dit overlegt met de manager van de trouwlocatie. Het zou kunnen dat er andere trouwerijen gepland staan op dezelfde dag.

Een nonchalant chique man en vrouw poseren voor een foto tegen een gouden achtergrond.

De dresscode

Een ander groot onderdeel van je bruiloft is de dresscode. Traditionele bruiloften hebben vaak een formele dresscode. Bij een thema als festival is dat juist niet het geval. De kleding is vaak wat luchtiger en de kledingkeuze is vrijer. Wel blijft het een bruiloft en is het geen echt festival. Het is dus wel de bedoeling dat je enigszins gekleed komt als gast. De bruid kan kiezen voor een soepel vallende jurk met een kleurtje of een bloemenkrans. De bruidegom kan een printje of een gekleurd pak dragen.

Beschrijving: Een bruiloftsceremonie in een tent met mensen die applaudisseren in het thema van de bruiloft.

Cultuur als bruiloft thema

Een andere optie is een zogenaamde culturele bruiloft. Hierbij staat een bepaalde cultuur centraal, zoals een Italiaanse of Chinese bruiloft. Dit kan een leuk thema zijn voor als een van jullie uit een andere cultuur komt of jullie een sterke band hebben met een cultuur, bijvoorbeeld door elkaar te hebben ontmoet in Italië.

Een echtpaar met kleine tatoeages op hun polsen, met een bruiloftsthema.

De tradities

Een culturele bruiloft staat in het teken van tradities. Zo kan je bij een Italiaanse bruiloft ervoor kiezen om een volksdans als de tarantella te doen en een typisch Italiaans menu samen te stellen, met veel tomaat en tiramisu. Bij een Chinese bruiloft zal dit er weer heel anders uit zien. Zo heb je een theeceremonie voor de familie of het bruidspaar en de belangrijkste mensen in hun leven, voordat de receptie plaatsvindt. Het is dus goed om je in te lezen op de verschillende tradities die bij de cultuur horen. Ook zal de dresscode hierop afgestemd zijn. De meeste culturele bruiloften hebben een typische dresscode. Zo draagt de bruid op een Indiase bruiloft meestal rood of roze in plaats van wit. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van henna als accessoire.

Een rieten stoel met bloemen midden in een kamer, perfect geschikt voor een bruiloftsthema.
    Beschrijving: Een bruid en bruidegom omhelzen elkaar voor een prachtige bloementuin tijdens hun huwelijksthemaceremonie.

Seizoen bruiloft thema

Een andere optie is om het thema van de bruiloft af te stemmen op de maand waar in je trouwt. Bijvoorbeeld, als je van plan bent te trouwen in september, kan je ervoor kiezen een herfstbruiloft te plannen waarbij je alle elementen afstemt op het seizoen. Er zijn natuurlijk vier seizoenen: herfst, winter, lente en zomer.

Een bruid en bruidegom staan in een veld met bruiloftsthema-bladeren die om hen heen vallen.

Herfst

Een herfstbruiloft wordt gekenmerkt door rood-, bruin- en oranjetinten. Dit kan je mooi terug laten komen in je decor. Denk aan bijvoorbeeld rode stoelen, dennenappels op de tafels en pruimen als decoratie. Verder kan je ook kiezen voor bloemen en planten die op dat moment mooi in bloei staan. Als je een beetje vroeg in de herfst trouwt, kan je kiezen om te trouwen in het bos. De bladeren van de bomen zullen al hun prachtige kleuren hebben, maar het is nog niet zo koud. Ook kan je hier goed je trouwfoto’s maken.

Een stel dat over een stenen loopbrug in de sneeuw loopt, met een bruiloftsthema.

Winter

Ben je van plan om in de winter te trouwen? Wat dacht je van een Winter Wonderland? Dit seizoen staat bekend om zijn koele blauw- en grijstinten. Ook kan je kiezen om nepsneeuw te gebruiken. Deze kan je in de gangpaden plaatsen of op de tafels. Verder is het een optie om slingers van ijskristallen op te hangen. Kies voor een mooie binnenzaal, zodat je het winterse sprookje het beste tot uiting kan laten komen zonder het koud te hebben. Als trouwjurk, zou je voor een ijsblauwe jurk kunnen gaan. De gasten kunnen in andere tinten komen.

Een bruid en bruidegom in een maïsveld vieren hun bruiloft met een bruiloftsthema.

Zomer

Een zomerbruiloft ziet er weer heel anders uit dan een bruiloft in de winter of herfst. De zon schijnt, de dagen zijn lang en de omstandigheden zijn dus ideaal voor een buitenlocatie! Denk aan het strand of een mooi park. Gebruik vrolijke kleuren, zoals groen, geel en roze. Serveer ijs en kleurrijke cocktails. Gebruik vruchten als sinaasappels ter decoratie, zowel geplukt als bomen. Kies voor een luchtige bruidsjurk. Als het warm is, is een lange jurk niet heel prachtig. Wil je dit wel? Kijk dan naar cut-outs op de rug, dit maakt het net wat minder warm.

Een bruid en bruidegom staan onder een magnoliaboom, waardoor een prachtige bruiloftsthema-sfeer ontstaat.

Lente

In de lente staat alles in volle bloei en hier kan je goed gebruik van maken! Kies voor een mooie buitenlocatie met heel veel bloemen. Denk aan bijvoorbeeld een tulpenveld. Een andere optie is trouwen op een boerderij. In de lente zijn er veel babydieren wat voor een vrolijke sfeer zorgt. Bij de lente passen pastelkleuren. Gebruik deze voor de stoelen, ballonnen, een boog en de tafelbekleding. Ook kan je pastel als dresscode doen en de bruid zou ervoor kunnen kiezen om in plaats van een witte jurk een gekleurde jurk aan te trekken. De bruidegom zou voor een pastelblauw pak kunnen gaan.

Twee mannen in pak met een bruiloftsthema kijken elkaar aan een tafel aan.
Kasteel Woerden bruiloft

Een kleur als thema

Wat tegenwoordig ook veel voorkomt is een bruiloft met een kleur als thema. Als je bijvoorbeeld voor de kleur blauw kiest, kan je dit op de uitnodiging aangeven als ‘something blue’. De decoratie, bloemen en al het andere zal in blauwtinten zijn. Het hoeft natuurlijk niet één kleur blauw te zijn, hier kan je in variëren. Hetzelfde geldt voor andere kleuren.

Een huwelijksceremonie in een kerk met bruidsmeisjes die door het gangpad lopen.

Something white

Een ander voorbeeld is ‘something white’. Hier is de decoratie vaak heel kleurrijk, maar is het idee dat alle gasten in het wit komen. Dit breekt met het traditionele beeld dat de bruid wit draagt en geeft daarom een leuke twist aan de bruiloft. Het bruidspaar zelf is dan vaak kleurrijk gekleed, of in pasteltinten. Je kan ervoor kiezen om witte accessoires te dragen, zoals een corsage van witte bloemen en witte manchetknopen voor het pak van de man. Hierdoor heeft het bruidspaar ook nog wat wits, maar onderscheidt zich wel van de rest.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant