Je partner ten huwelijk vragen | Zo doe je dat

Leestijd 8 Minuten

Gepubliceerd op: 15-10-2022Laatst bijgewerkt: 05-10-2023Door Categorieën: Liefde, Ondertrouw, Tips, Verloving0 Reacties op Je partner ten huwelijk vragen | Zo doe je datTags:

Je partner ten huwelijk vragen | Zo doe je dat

Leestijd 8 Minuten

Een man en een vrouw knuffelen elkaar op het strand bij zonsondergang, terwijl hij op het punt staat haar ten huwelijk te vragen.

Je partner ten huwelijk vragen

Het is zo ver! Je hebt de liefde van je leven gevonden en wilt dolgraag de rest van je leven met deze persoon spenderen. Het is tijd om je lieveling ten huwelijk te vragen. De grote vraag is: hoe pak je dit aan? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het huwelijksaanzoek.

Een man en een vrouw knielen neer in een veld met hoog gras en delen een gelukzalig moment tijdens hun huwelijksaanzoek.

Op welke knie vraag je iemand ten huwelijk?

Het op één knie zakken is een eeuwenoude traditie. Het werd voor het eerst geïntroduceerd door keizer Alexander de Grote in 328 voor Christus. Met deze hofetiquette toonde het volk decennialang respect en trouw aan verschillende keizers, koningen en edelmannen.

Tegenwoordig maken de meeste mensen een buiging bij het ontmoeten van de president (of koning). De gedachte achter dit gebaar is hetzelfde. Het knielen wordt echter nog wél uitgevoerd tijdens het huwelijksaanzoek. Volgens traditie zakt de man tijdens het aanzoek op zijn linkerknie, waarna hij zijn partner om zijn of haar hand vraagt. De man toont hiermee respect, liefde en trouw aan zijn toekomstig partner.

In de praktijk weten slechts weinigen op welke knie een aanzoek gedaan wordt. Of jij de traditie opvolgt is helemaal aan jou. De kans is groot dat je er op het moment suprême niet eens over na denkt! Sterker nog: blijf jij liever staan, dan is dit ook helemaal prima. Het is een traditie, geen verplichting.

Een man doet een vrouw in het zand een aanzoek en vraagt haar tien ten huwelijk.

Na hoe lang ten huwelijk vragen?

Dit is je ware liefde, je weet het zeker! Er is geen ander met wie jij liever het huwelijksbootje instapt. Wanneer jullie besluiten elkaar het jawoord te geven, is volledig persoonlijk. Hier zijn geen regels voor. Als het goed voelt, dan voelt het goed. Eén kanttekening: Houd rekening met de welbekende gelukshormonen. Wil je zeker zijn van jullie onvoorwaardelijke liefde? Neem dan lekker de tijd en wacht minimaal 1 jaar met je aanzoek.

Een stel dat romantisch aan een touw slingert in een park, terwijl een persoon besluit zijn partner ten huwelijk te vragen.

5 manieren om je geliefde ten huwelijk te vragen

Er zijn honderden manieren om je partner ten huwelijk te vragen. Laat je fantasie de vrije loop en verzin je eigen unieke aanzoek. Op zoek naar wat inspiratie? Hieronder bespreken we 5 manieren om de ander ten huwelijk te vragen.

Een spectaculair uitje

Trakteer je vriend of vriendin op een leuke trip. Wat hebben jullie altijd eens willen doen? Plan een luchtballonvaart, ga bungeejumpen of bezoek een romantische trekpleister. Wanneer de ander het niet verwacht, stel je de grote vraag. Het wordt een dag die jullie nooit zullen vergeten.

Een roze diamanten gouden trouwring.

Verstop de verlovingsring

Lekker cliché, maar niet voor niets: het verstoppen van de verlovingsring blijft een van de leukste manieren om de ander een aanzoek te doen. Verstop de ring op een plaats waar de ander vaak kijkt, zodat de ring dezelfde dag nog gevonden wordt. Denk aan een(nacht)kastje, de salontafel, of schuif de ring om een opgerolde servet tijdens het dekken van de tafel.

Tip: Verstop de ring op een geordende plek. De ring moet opvallen en niet verdwijnen tussen de rotzooi. Daarnaast is het verstoppen van de ring in een toetje of wijnglas is een slecht idee. Voor je het weet slikt je verloofde de ring in. Je wilt je eerste dag als verloofd koppel niet doorbrengen op de eerste hulp!

Organiseer een speurtocht

Ben jij creatief en dol op spelletjes? Dan is een aanzoek in de vorm van een speurtocht écht iets voor jou. Verstop verschillende briefjes door het huis en leid je partner stap voor stap naar het grote moment toe. Je speurtocht eindigt met een grandioos aanzoek met kaarsjes, rozenblaadjes en een grote fles champagne.

Een paar schoenen met hoge hakken voor een open haard, die de romantische sfeer creëren waarin iemand een huwelijksaanzoek kan doen.


Slapend verloven

Een risicovol, maar romantisch aanzoek: als de ander slaapt, schuif je voorzichtig de verlovingsring om zijn of haar vinger. Wanneer je partner in de ochtend de ring ontdekt zak je op één knie. Breng je verloofde een lekker ontbijtje en vervolg de dag met een romantisch uitje.

Spandoek maken

Een aanzoek op een gigantisch spandoek; je hebt het vast en zeker eens gezien. Vraag je familie en vrienden om hulp en creëer een gigantisch spandoek met daarop de welbekende vraag. Aan het eind van een dagje uit toveren jij (en je familie) het spandoek tevoorschijn: “Lieve schat, wil je met me trouwen?”

    Een man en een vrouw staan op een rots in Den Haag, voor de oceaan bij zonsondergang.

Waar ten huwelijk vragen?

De ideale locatie voor een verloving heeft alles te maken met je eigen persoonlijke voorkeur en de manier waarop je de ander ten huwelijk wilt vragen.

Een veel gekozen locatie, is de locatie van jullie eerste date. Dit moet natuurlijk wel passend zijn. Op één knie zakken tijdens het plot van een bioscoopfilm wordt door niemand gewaardeerd!

Ook één van jullie favoriete plekjes is een geschikte locatie voor het aanzoek. Denk aan jullie lievelingsuitzicht, -vakantieplaats of -restaurant.

Tot slot bepaal je of je gaat voor een privé-, of openbare setting. Peil daarbij eerst of je partner een openbare setting waardeert; je wilt je partner niet in verlegenheid brengen! Om deze reden kiezen velen voor een privé setting, waar jullie goed te tijd kunnen nemen voor elkaar. Uiteraard blijft dit jouw keuze! Jij kent jezelf en de ander het best.

De handen van een stel houden een verlovingsring vast tijdens een romantisch aanzoek.

Aan welke hand draag je de verlovingsring?

Traditioneel gezien hangt de hand waaraan je de verlovingsring draagt af van de hand waaraan de trouwring gedragen zal worden. Draag je de trouwring rechts, dan wordt de verlovingsring links gedragen en andersom. Dit wordt vaak bepaald aan de hand van tradities, geloofsovertuiging, symboliek of praktische overwegingen. Zo dragen veel Nederlandse Katholieken de trouwring links en de Protestanten de trouwring rechts. De verlovingsring wordt dan aan de andere hand gedragen. Dit verschilt echter per regio en land.

Weg van eeuwenoude symboliek? In het oude Egypte werd de verlovingsring aan de rechterhand gedragen. De trouwring werd links geplaatst, omdat de linker ringvinger een directe verbinding met het hart zou hebben. Romantischer kan bijna niet!

Tegenwoordig wordt vaak vanuit praktische overwegingen de hand gekozen: als rechtshandige draag je de ring links en als linkshandige de ring rechts. Op deze manier voorkom je dat de ring beschadigt. Tijdens het huwelijk wordt de trouwring vaak als een set boven de verlovingsring geschoven.

Tijdens de ondertrouw liggen er twee trouwringen op bloemen.

Welke ringmaat heeft mijn partner?

Een ringmaat is lastig te gokken. Een te grote, of te kleine ring dragen is geen optie. Gelukkig zijn er een aantal simpele trucjes die je helpen met het ontdekken van de ringmaat van je partner:

  • Heeft je partner veel ringen? Meet stiekem de diameter van één ring op die je partner op dat moment niet draagt en geef dit door aan de juwelier.
  • Ook als je partner slechts één ring draagt, wordt deze meestal af gedaan tijdens het douchen of sporten. Pak je kans en meet snel en onopvallend de maat op!
  • Je verloven kent geen vaste regels. Het aanschaffen van een verlovingsring is geen vereiste voor een geslaagd aanzoek. Houd er echter wél rekening mee dat dit vaak wordt verwacht. Je wilt je partner niet teleurstellen! Toch liever geen ring? Geef je partner in plaats daarvan een ander sieraad, of schenk een nachtje weg cadeau.
Een bruid en bruidegom die elkaar omhelzen in een tuin.

De hand vragen aan schoonouders

Vroeger was de bruidegom verplicht de hand van de bruid aan haar vader te vragen. De vader van de bruid bepaalde of de man een geschikte partner zou zijn voor zijn dochter. Tegenwoordig wordt deze traditie niet meer nageleefd. De meeste koppels trouwen op latere leeftijd en beslissen zelf wat ze met hun leven willen doen. Toch kan het leuk zijn om je schoonouders om de hand van je partner te vragen. Het toont respect en liefde naar je partner en schoonfamilie. Je hebt geen toestemming nodig, maar betrekt de ouders van je partner wel bij je trouwplannen.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant