15 typische Nederlandse bruiloft tradities

Leestijd 6 Minuten

Gepubliceerd op: 12-10-2022Laatst bijgewerkt: 01-12-2022Door Categorieën: Bruiloft, Tips, Tradities0 Reacties op 15 typische Nederlandse bruiloft traditiesTags: , ,

15 typische Nederlandse bruiloft tradities

Leestijd 6 Minuten

bitterballen op een bruiloft photobooth

Typische Nederlandse bruiloft tradities

Of je nu een rasechte Nederlander bent of een buitenlander, het zal je verbazen hoeveel bruiloft tradities Nederland heeft. Sommige tradities hebben wij van andere landen “geleend” en sommige tradities zijn alleen in dit koude kikkerlandje te vinden.

bitterballen op een bruiloft photobooth

1. Bitterballen

Altijd een succes! Samen met stukjes kaas overleeft de schaal met deze hapjes het maximaal 10 minuten op de receptie of de dansvloer.

Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence for her shoe.
kousenband something blue

2. Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence for her shoe.

Deze traditie zien wij steeds vaker terug komen in Nederland en komt oorspronkelijk uit Engeland. Ieder object heeft zijn eigen bijgeloof.

 • Zo zal iets ouds bescherming geven aan de toekomstige baby.
 • Iets nieuws een positieve blik geven op de toekomst.
 • Het geleende object van een ander bruidspaar geeft geluk.
 • De kleur blauw staat voor eerlijkheid.
 • De Engelse zilveren munt staat voor welvaart.
Kinderakte

3. Een kinderakte

Nadat de volwassenen hebben getekend is het de traditie om de kinderen ook te laten tekenen. Hier download je een kinderakte. Bij kleine kinderen wordt vaak een afdruk van de vinger gemaakt.

First look trouwdag
Trouwfotograaf

4. De First look

Oftewel “de eerste blik” Na soms wel een jaar wachten mag het bruidspaar elkaar dan eindelijk zien. Het is altijd spannend hoe er wordt gereageerd. Er zijn een aantal plekken waar het bruidspaar elkaar voor het eerst ziet:

 • Het huis van de bruid.
 • Het begin van de fotoshoot.
 • De ceremonie
Trouwdag ceremonie
Weggeven bruiloft

5. Het weggeven van de bruid

Het weggeven van de bruid door de vader aan de bruidegom wordt gezien als het overdragen van de zorg en bescherming. Soms zeggen de vaders dat ze de bruid niet weggeven maar voor een onbeperkte tijd uitlenen. “Want zoiets moois geef je toch niet weg?”.

Herdenken bruiloft

6. Overledene herdenken

Een mooie traditie is het herdenken van overledenen. Vaak gaat het om ouders die er niet meer bij kunnen zijn, of iemand die veel heeft betekent voor zowel het bruidspaar voor als de families. Er zijn verschillende manieren om een geliefde te herdenken:

 • Een of meer foto’s te plaatsen tijdens de ceremonie.
 • Iedereen een ballon tegelijk los te laten.
 • Een kaars aan te steken tijden de ceremonie.
Duiven-loslaten-bruiloft

7. Duiven loslaten

Witte duiven loslaten staat voor eerlijkheid en vrijheid geven. Vaak wordt dit cadeau gegeven door de ouders.

Champagne sabreren
Champagne sabreren

8. Champagne sabreren

Bij het sabreren van de champagne wordt de kurk en de bovenkant van de fles eraf geslagen door een sabel. Vanwege de druk op de fles wordt ieder stukje glas weggeblazen. De bovenkant kan ver reizen, dus richt niet naar mensen. Wanneer de champagne is ingeschonken is een proost gebruikelijk.

De eerste hap bruiloft bruidstaart

9. De eerste hap

Na het snijden van het eerste stukje van de bruidstaart is het de traditie dat het bruidspaar elkaar een stuk bruidstaart voert.

Naked bruidtaart met eetbaar bladgoud
Trouwtaart met marsepein en rozen.
Bruidstaart gedroogde bloemen

10. De bovenste bruidstaart laag bewaren

Voordat de catering de bruidstaart uitdeelt kan je ervoor kiezen om de bovenste laag te bewaren. De traditie is om deze één jaar te bewaren in de vriezer om deze op te eten wanneer het bruidspaar 1 jaar getrouwd is.

speech bruiloft

11. Speeches

Bij Nederlandse bruiloften worden vaak speeches gegeven. dit is een moment om aan iedereen te vertellen wat er zo speciaal is aan de bruid en bruidegom. In een speech hoor je wat iemand heeft meegemaakt in zowel leuke als minder leuke tijden.

Speech bruiloft Kasteel de Haar Justin Manders Fotografie

12. A. b. c.

In een A. B. C. gaan mensen het alfabet af en wordt er bij ieder letter een woord verzonnen wat bij het bruidspaar past zoals: A staat voor Altijd want het bruidspaar blijft eeuwig bij elkaar.

Een tip voor een A. B. C. is dat het snel moet gaan anders wordt het saai. Deel bijvoorbeeld de letters uit aan alle gasten zodat iedereen wordt betrokken.

Schoenen spel bruiloft Hoek van Holland Justin Manders Fotografie

13. schoenenspel

Bij het schoenenspel worden er vragen stelt aan het bruidspaar terwijl ze beide een schoen hebben van elkaar. Zo word bijvoorbeeld vragen gesteld: “Wie kan het beste koken?”. Waarbij het bruidspaar voor zichzelf kiest of de ander.

Schoenenspel vragen:

 • Wie zegt het meest “sorry”?
 • Wie zei “Ik hou van je als eerst”?
 • Wie is het meest bedachtzaam?
 • Wie geeft meer geld uit aan zichzelf?
 • Wie onthoud belangrijke datums?
 • Wie kleed zich beter?
 • Wie is sneller jaloers?
 • Wie snurkt meer?
 • Wie kan beter auto rijden?
 • Wie heeft meer ongelukken gemaakt?
 • Wie is meer artistiek?
 • Wie slaapt sneller?
Bruidspaar opent het trouwfeest met een openingsdans
Openingsdans in het Koetshuis

14. Openingsdans

De openingsdans is vaak het moment dat de avond gasten het bruidspaar voor het eerst zien. De entree en de dans is ook het begin van het trouwfeest. Zonder een openingsdans zal het feest minder snel op gang komen, daarom is het een goed idee om er één te doen. Het hoeft niet lang of ingewikkeld zolang het bruidspaar maar de eerste is op de dansvloer.

Naast de eerste dans wordt vaak ook de tweede dans gegeven aan de ouders van het bruidspaar.

Boeket gooien Bruiloft Justin Manders Fotografie

15. Het bruidsboeket gooien

Wie het bruidsboeket vangt zal volgens bijgeloof de eerst volgende vrouw zijn die gaat trouwen. Soms springen de meiden naar het boeket en soms springen ze juist weg. De reactie van hun vriend kan ook erg variëren. Dit maakt het een ontzettend leuk moment. Wil je liever zelf het boeket houden? Gooi dan wat bloemen van de versiering of laat een miniboeket maken.

Er zijn nog veel meer Nederlandse bruiloft tradities. Kennen jullie er nog meer die hier niet bij zitten? Laat het weten in de reacties hieronder.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Sinds 2013 ben ik werkzaam als professionele fotograaf in het Westland. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de fotovakschool en blijf mijzelf continu ontwikkelen door middel van bijscholing en het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fotografie. Mijn specialisatie ligt in het vastleggen van trouwreportages, waarbij ik de unieke momenten en emoties op een prachtige manier weet vast te leggen. Als je vragen hebt over trouwen of fotografie, aarzel dan niet om mij te benaderen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant