Wat kost een bruidsfotograaf?

Leestijd 6 Minuten

Gepubliceerd op: 21-06-2022Laatst bijgewerkt: 27-11-2022Door Categorieën: Trouwfoto's, Trouwfotografie, Trouwreportage1 ReactieTags: ,

Wat kost een bruidsfotograaf?

Leestijd 6 Minuten

Kosten bruidsfotograaf

Kosten bruidsfotograaf

De bruidsfotograaf speelt een belangrijke rol op jullie bruiloft. Er worden foto´s geschoten die jullie jarenlang met plezier zullen terugkijken. In dit artikel bespreken we de vraag: wat kost een bruidsfotograaf?

Prijsfactoren

De gemiddelde prijs van een passende trouwfotograaf bedraagt ongeveer 15% van de volledige trouwerijkosten. Dit komt neer op 15% van €15000,- dit is €2250,- gemiddeld. Dit valt hoger of lager uit aan de hand van verschillende factoren. We bespreken de belangrijkste.

Kosten bruidsfotograaf

De fotograaf

Een bekende, ervaren bruidsfotograaf vraagt meer voor zijn diensten dan een onervaren hobbyfotograaf. Je betaalt in dit geval meer voor ervaring en deskundigheid en dit zie je terug in de trouwfoto’s.

Seizoen

Ook het seizoen waarin jullie trouwen heeft (vaak) invloed op de prijs. In het hoogseizoen (mei tot september) hebben trouwfotografen het druk.

Kosten bruidsfotograaf

Tijd

Het is een vanzelfsprekende, maar toch belangrijke prijsfactor: Tijd. Hoe meer uren je de trouwfotograaf inhuurt, hoe meer je betaalt.

Kosten bruidsfotograaf

Reiskosten

Ook reiskosten kunnen invloed hebben op de prijs. Sommige trouwfotografen betalen zelf de reiskosten, anderen vragen om een vergoeding. In het laatste geval kan de prijs behoorlijk oplopen als je een fotograaf aan de andere kant van het land inhuurt. Controleer daarom of jullie zelf voor de reiskosten moeten zorgen.

Prijsbepaling

Iedere fotograaf bepaalt zijn tarieven op een andere manier. Wij zien fotografen vaak gebruik maken van onderstaande systemen.

A la carte

Bij een A la Carte systeem werkt een fotograaf met een vast uurtarief waar je de meeste producten en diensten los bij kunt kopen. Hierdoor valt het uurtarief relatief laag uit, maar kan de prijs toch flink oplopen bij het bijbestellen van verschillende diensten. Denk aan nabewerking en het creëren van een album.

Kosten bruidsfotograaf

Pakketprijzen

Veel trouwfotografen werken met pakketprijzen. Dit is vaak een A, B, C pakket. Hierin krijg je voor A het minste en voor C het meeste geleverd. Denk aan fotografie uren en eventuele fotoalbums.

Kosten bruidsfotograaf

All inclusive

Een minder populaire manier van prijzen is het systeem dat wij zelf toepassen. Dit is het zogenaamde All inclusive pakket. Bij dit pakket zijn alle diensten inbegrepen in het uurloon. Denk aan alle uren nabewerking, het verwerken van de foto’s, het creëren van een trouwalbum en een reiskostenvergoeding. In eerste instantie lijkt het uurloon hoog uit te vallen, maar doordat alle diensten inbegrepen zijn vallen de kosten achteraf hetzelfde, of zelfs goedkoper uit dan bij de andere prijssystemen.

Kosten bruidsfotograaf

Waarom investeren in een trouwfotograaf?

Het inhuren van een trouwfotograaf is een goede investering. Jullie trouwen maar één keer en voor je het weet is jullie mooie dag alweer voorbij! Met mooie, kwalitatieve trouwfoto’s kunnen jullie jarenlang nagenieten en terugdenken aan deze mooie dag. Het is belangrijk dat jullie tevreden zijn met de foto’s en niet met een ‘wat-als’ gevoel naar een kleine, middelmatige fotoselectie staren.

Kosten bruidsfotograaf

Budgetproof bruidsfotografie

Ook op de kosten van een bruidsfotograaf kan bespaard worden. Jullie kunnen er voor kiezen om een goedkope hobbyfotograaf in te schakelen. Voor de hobbyfotograaf is dit een gave oefening waar hij of zij veel van leert en voor jullie is dit een goedkopere optie. Helaas brengt het inhuren van een hobbyfotograaf wel een aantal risico’s met zich mee. Uiteraard kun je er vanuit gaan dat de fotograaf zich volledig inzet voor het creëren van een mooie reportage. Toch bestaat er een kans dat de foto’s niet voldoen aan jullie wensen. Misschien zijn op het verkeerde moment geschoten of slecht belicht. Dit is natuurlijk jammer; de trouwdag doe je niet over.

Kosten bruidsfotograaf

Waarom investeren in professionele trouwfotografie?

Het inschakelen van een professionele trouwfotograaf brengt vele voordelen met zich mee. Het is een investering, maar je krijgt er veel voor terug! Hieronder bespreken we de grootste voordelen van professionele bruidsfotografen.

Specialisatie

Een trouwfotograaf is op dagelijkse basis bezig met bruiloften. Hij of zij weet precies wat wel en niet werkt op foto’s. Denk aan belichting, timing, composities, maar ook aan communicatie. Een professional weet precies hoe hij mensen op hun gemak moet stellen en weet bij geposeerde foto’s goed uit te leggen hoe en waar de mensen moeten staan. Er wordt veel aandacht besteed aan het vastleggen van de sfeer en er wordt professioneel ingespeeld op de verzoekjes en ideeën van het bruidspaar. Door de kundigheid ontvangen jullie de zekerheid van trouwfoto’s die aan jullie verwachtingen en ideeën voldoen.

Kosten bruidsfotograaf

De nabewerking

Een professionele trouwfotograaf heeft veel ervaring met het nabewerken van trouwfoto’s. De meeste hobbyfotografen hebben dit niet. Natuurlijk zijn er altijd hobbyfotografen die hier wél veel verstand van hebben, maar er zijn ook fotografen die de foto’s onbewerkt opleveren. Dit is zonde. Voor de garantie op professioneel bewerkte foto’s kun je het best vertrouwen op een professionele fotograaf.

Kosten bruidsfotograaf

Back-up netwerk

Veel professionele trouwfotografen hebben een back-up netwerk. In tegenstelling tot bij een hobbyfotograaf, hoeven jullie niet met de handen in het haar te zitten bij uitval van de fotograaf.

Kosten bruidsfotograaf
Kosten bruidsfotograaf

De mooiste momenten spotten

Een bruiloft is mooi, maar hectisch. Er gebeurt van alles tegelijk. Sommige familieleden zien elkaar voor het eerst in jaren, de locatie wordt bewonderd en er worden veel knuffels uitgewisseld. Een professionele bruidsfotograaf is ervaren multitasker. Hij of zij weet hoe hij alle mooie momenten kan spotten én vastleggen. Hierdoor gaan er geen mooie momenten verloren en worden alle mooie momenten vastgelegd. De emoties spatten gegarandeerd van de foto’s af!

Kosten bruidsfotograaf

Technische kennis

Een professionele bruidsfotograaf heeft door ervaring en methodiek, veel technische kennis van licht en apparatuur opgedaan. Ook al heeft een hobbyfotograaf de nieuwste apparatuur tot zijn beschikking, dit geeft helaas geen garantie op goede foto’s. Het is de kennis en ervaring die een foto laat stralen.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Sinds 2013 ben ik werkzaam als professionele fotograaf in het Westland. Ik heb mijn opleiding gevolgd aan de fotovakschool en blijf mijzelf continu ontwikkelen door middel van bijscholing en het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fotografie. Mijn specialisatie ligt in het vastleggen van trouwreportages, waarbij ik de unieke momenten en emoties op een prachtige manier weet vast te leggen. Als je vragen hebt over trouwen of fotografie, aarzel dan niet om mij te benaderen.

Een Commentaar

  1. bob 13 augustus 2022 op 01:58 - Antwoord

    wel coole foto’s

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant