9 belangrijkste redenen om te trouwen

Leestijd 10 Minuten

Gepubliceerd op: 10-09-2022Laatst bijgewerkt: 13-08-2023Door Categorieën: Bruiloft, Ondertrouw, Tips, Trouwfotografie, Verloving0 Reacties op 9 belangrijkste redenen om te trouwenTags:

9 belangrijkste redenen om te trouwen

Leestijd 10 Minuten

Een bruid en bruidegom omhelzen elkaar voor een houten stoel.

Waarom mensen tegenwoordig trouwen.

Vroeger was het vanzelfsprekend om met elkaar te trouwen als je een langere tijd bij elkaar was. Toch is trouwen voor veel mensen nog steeds een grote wens. In dit artikel vertellen wij je waarom mensen tegenwoordig trouwen

Een man knielt neer voor een bijzonder trouwfotobord.

Waarom mensen trouwen volgens het CBS

Volgens het cbs zijn de drie grootste redenen om te trouwen volgens mensen tussen de 20 en 29 jaar: “bevestiging van de relatie”, “Partner wil trouwen” en “wil trouwen vanwege kinderen”

Waarom mensen willen trouwen in procenten:

Een bruid en bruidegom die in een kamer met een zwembad voor spiegels staan en nadenken over waarom ze gaan trouwen.

1. Liefde

Liefde is de ultieme reden om te trouwen, niets is zo mooi en krachtig als de liefde die we voelen voor een ander. Als we verliefd worden, voelen we een diepe emotionele verbondenheid met de andere persoon, en willen we de rest van ons leven met die persoon doorbrengen. Het huwelijk is de formele manier om deze liefde te verklaren en te laten zien dat we ons verbonden voelen met de andere persoon.

Het huwelijk is ook een wettelijke verbintenis die symboliseert dat we bereid zijn om ons aan deze liefde te binden en te werken aan een gezamenlijke toekomst. Hierdoor geeft het huwelijk ook een gevoel van hoop voor de toekomst. Een belofte aan elkaar en aan onszelf om te werken aan een gelukkige en gezonde relatie voor de rest van ons leven.

Waarom trouwen

Maar het trouwen uit liefde is niet alleen een romantisch idee, het is ook een praktische keuze. Het huwelijk is namelijk een partnerschap waarin we samenwerken en ondersteuning kunnen verwachten van elkaar. Financiële stabiliteit, emotionele steun en gezinsleven zijn enkele voordelen die het huwelijk biedt.

Trouwen uit liefde kan ook een grote betekenis hebben voor de liefde zelf. Het huwelijk is het begin van een prachtige leven samen met de partner, gevuld met liefde, plezier, steun en groei. Het huwelijk is een gelegenheid om onze waarden te delen, onze dromen te bespreken en onze levensdoelen te realiseren.

Kortom, het trouwen uit liefde is de grootste reden om te trouwen omdat het de basis is van de relatie en de verbintenis die we aangaan. Het is een manier om onze liefde te verklaren en te beloven aan elkaar dat we ons aan deze liefde zullen binden, en om onze gezamenlijke toekomst te bouwen.

Een zwangere vrouw in een witte jurk met een boeket.

2. De Zekerheid

Hierop aansluitend kan het voor een aantal mensen net wat meer zekerheid bieden. Natuurlijk betekent het niet dat als je niet trouwt je niet voor altijd bij elkaar kan blijven, maar voor sommige mensen kan het uitwisselen van de woorden ‘tot de dood ons scheidt’ toch net dat extra scheutje zekerheid bieden wat ze missen wanneer dit niet is vastgelegd.

Dit betekent niet dat er anders geen vertrouwen is in de relatie, maar enkel dat er geen enkele zorgen meer hoeven te zijn. Je weet namelijk zeker dat jij en je partner bij elkaar horen.

Een bruid en bruidegom in een gele auto met ballonnen vieren hun Trouwen in het bos.
Op hun trouwdag kust een bruid en bruid elkaar onder een prachtige bloemenboog.

3. Omdat het leuk is

Een ander simpele reden is omdat het leuk is om mee te maken. Als bruid mag je in een prachtige trouwjurk aan en wordt je helemaal mooi gemaakt door een professioneel make-up artist (MUA). Ook zie je als bruid en bruidegom hoe rijk je bent aan mensen want iedereen die er is heeft een eigen verhaal met het bruidspaar. Een trouwdag is een dag waar iedereen zich open stelt. Je hoort vaak dingen van mensen die dicht bij je staan die je nooit eerder hebt gehoord.

Een bruid en bruidegom zitten aan een tafel voor een menigte en vieren hun huwelijk.
Waarom trouwen? Een bruid en bruidegom staan voor een kerkorgel.
Een bruid met paars haar zet een tiara op.

4. Het geloof of een cultuur

Een andere reden om te trouwen kan zijn door geloof. Wanneer jullie allebei of één van jullie religieus is, kan het zomaar zijn dat dit verplicht wordt vanuit het geloof. Natuurlijk blijft het een keuze om dit wel of niet te doen, maar veel mensen willen deze regel graag volgen en vinden het fijn hun liefde te delen met God. Deze bruiloften zijn dan ook vaak op een goddelijke locatie, zoals een kerk of moskee.

Ook zijn er bepaalde culturen waarin trouwen een van de normen van het leven is. In dit geval zal het ook verwacht worden dat jullie gaan trouwens. Daarnaast brengen verschillende culturen ook nog eens verschillende trouwgewoontes mee, die alleen op de bruiloft gelden. Denk bijvoorbeeld aan een speciale dans of speciale kleding. Door deze culturele gewoontes en tradities weet je zeker dat je een uniek feest creëert om nooit te vergeten!

Een schilderij van bruid en bruidegom voor een ezel, dat de essentie van hun Waarom trouwen-feest vastlegt.

5. Emigreren naar het buitenland

Het kan ook zomaar zijn dat je smoorverliefd bent geworden op iemand in het buitenland. Heb je een tijdje een lange afstandsrelatie of wonen jullie telkens een aantal weken bij de een en dan weer bij de ander? Dan kan het soms makkelijker zijn om te besluiten dat één van jullie vast naar het land van de ander verhuist. Om dit proces wat makkelijker te maken, is het soms handig om getrouwd te zijn. Ook geldt dit voor als jij en je partner beide naar het buitenland willen verhuizen. Niet overal wordt geregistreerd partnerschap erkend namelijk. Zo’n keerpunt in jullie leven is het ideale moment om jullie liefde officieel vast te leggen.

Een close-up van een verloofde diamanten verlovingsring op een zwarte achtergrond.

6. Uit financieel of juridisch oogpunt

Naast het verhuizen naar het buitenland is er ook een andere praktische reden om te trouwen. Het kan namelijk financieel voordeliger zijn om getrouwd te zijn. Voornamelijk als je van plan bent samen een huis te kopen, kan het handig zijn om officieel getrouwd te zijn. Wanneer dit niet zo is, heb je namelijk elkaars wettelijke toestemming nodig om het huis af te betalen. Ook in de toekomst kan dit ingewikkeld worden wanneer je het huis wilt verkopen. Veel koppels besluiten daarom dat dit een goed moment is om te trouwen.

Daarnaast komt getrouwd zijn met een aantal wettelijk vastgestelde regels. Zo hoef je bijvoorbeeld in een rechtszaak niet tegen je man of vrouw te getuigen. Maar ook in het dagelijks leven kan dit soms van pas komen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker wanneer jullie kinderen hebben of willen.

Je partner krijgt dan namelijk automatisch gezag over de (toekomstige) kinderen. Daarnaast hebben jullie ook standaard recht op nabestaandenpensioen. Ook heeft je partner automatisch gezag over je bezittingen nadat je overlijdt. Hierdoor hoef je, je niet druk te maken over het opstellen of aanpassen van een testament en wordt dit allemaal al geregeld. Dit zijn dingen waar je ook aan kunt komen wanneer je voor geregistreerd partnerschap kiest, maar daar komt wat meer werk bij kijken.

Een prachtige collage van trouwfoto's, sierlijk weergegeven op een tafel.

7. Je maakt prachtige herinneringen

Hoewel de laatste paar bovenstaande redenen vooral heel praktisch zijn, moet je niet vergeten dat een bruiloft een van de bijzonderste dagen van je leven is. Geen een ander feest wat je in je leven zult geven zal zo groot zijn als je bruiloft.

Het plannen begint niks voor niks vaak bijna een jaar voordat de bruiloft plaatsvindt. Deze periode gaat gepaard met nieuwe ervaringen en dus ook nieuwe herinneringen. Denk aan bijvoorbeeld het vrijgezellenfeest: een unieke ervaring en een manier om je vrienden en vriendinnen op een net andere manier te leren kennen. Ook de dag zelf zal prachtige herinneringen opleveren.

Op je trouwerij komen namelijk de mensen die het meest belangrijk voor jullie zijn. Iedereen is feestelijk aangekleed en komt om samen met jullie de liefde te vieren. Ze zullen leuke, ontroerende of grappige verhalen vertellen over jullie band en het is de perfecte dag om niet alleen je partner, maar ook je vrienden en familie te laten zien hoeveel je om hen geeft. Wat is er mooier dan een dag waarop iedereen samenkomt en met elkaar danst, van een heerlijk diner geniet en lacht?

Een bruid leest haar trouwgeloftes voor in het bijzijn van een priester.

8. samenwerking en ondersteuning

In een huwelijk gaat het niet alleen om romantiek, maar ook om samenwerking en ondersteuning. Het huwelijk is een partnerschap waarin we ons verbonden voelen met de andere persoon en samenwerken aan een gezamenlijke toekomst.

Samenwerking is een belangrijk aspect van het huwelijk, omdat het ons in staat stelt om problemen op te lossen en beslissingen te nemen die het beste zijn voor ons huwelijk en ons gezin. Dit kan gaan van kleine dingen zoals wie de afwas gaat doen tot grote beslissingen zoals waar we gaan wonen of hoe we ons geld gaan besteden.

Ook ondersteuning is een belangrijk aspect van het huwelijk. We kunnen rekenen op de steun van onze echtgenoot of echtgenote in moeilijke tijden, of het nu gaat om emotionele steun of praktische hulp. Dit kan grote impact hebben in ons leven, het maakt ons zekerder en geeft ons een gevoel van veiligheid.

Samenwerking en ondersteuning zijn essentieel voor een gezonde en gelukkige relatie. Het huwelijk is een partnerschap waarin we elkaar kunnen steunen en samenwerken om een gezamenlijke toekomst te creëren. Het is een manier om onze relatie te versterken en ons verbonden te voelen met de andere persoon.

Kortom, in een huwelijk kan je rekenen op samenwerking en ondersteuning van je partner. Hierdoor kan je problemen efficiënter oplossen en beslissingen maken die het beste zijn voor de relatie en gezin. Ook kan je op elkaar rekenen in moeilijke tijden, dit geeft een gevoel van veiligheid en zekerheid.

Een vrouw in een wit kanten topje poseert voor de oceaan.

9. emotionele verbinding

In een huwelijk kan je emotionele steun en begrip vinden, vooral in moeilijke tijden.

In ons leven kunnen we tegen allerlei uitdagingen aanlopen, zoals verlies, stress of moeilijke levensomstandigheden. In dergelijke situaties kan het moeilijk zijn om alleen te zijn, maar met een partner kan je elkaar steunen en begrip hebben voor elkaars situatie. Een huwelijk kan een veilige haven zijn waar we ons open kunnen stellen voor elkaar, onze emoties kunnen delen en samen troost kunnen vinden.

De emotionele steun die we in een huwelijk krijgen kan ook helpen bij het verwerken van problemen. Door onze emoties te delen met een partner die ons begrijpt, kunnen we inzicht krijgen in onze problemen en een manier vinden om ze op te lossen.

Ook kan emotionele steun in een huwelijk ons helpen groeien als persoon. Door de steun van een partner kunnen we ons veiliger voelen om risico’s te nemen en groeien als persoon. Door de steun van een geliefde, kunnen we ook onze zelfvertrouwen versterken en ons zelfverzekerder voelen.

In korte, een huwelijk kan een veilige haven zijn waar we emotionele steun en begrip kunnen vinden, vooral in moeilijke tijden. Hierdoor kan we elkaar steunen en begrijpen, onze problemen oplossen en groeien als persoon.

Je partner ten huwelijk vragen | Zo doe je dat

Wat is jullie reden om te trouwen?

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant