8 redenen waarom mensen trouwen

Leestijd 7,3 Minuten

Bruidspaar die gaat trouwen

Waarom mensen trouwen

Vroeger was het vanzelfsprekend om met elkaar te trouwen als je een langere tijd bij elkaar was. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Er zijn genoeg mensen die enkel als partners samenwonen en geen trouwwens hebben. Toch is trouwen voor veel mensen nog een grote wens. Veel meisjes hebben hun droombruiloft al helemaal uitgedacht en dat is niks voor niks. Een bruiloft is namelijk een van de mooiste momenten van je leven.

Er wordt veel tijd en moeite in de organisatie gestopt, van de locatie tot aan de trouwjurk tot aan het diner. De dag staat in het teken van jou en je partner en jullie liefde voor elkaar. Er zijn dan ook genoeg redenen om elkaar het ja-woord te geven en dat verschilt per persoon en per situatie. In dit artikel worden een aantal redenen om te trouwen op een rijtje gezet.

1. Omdat Het voelt als de volgende stap

Een van de meest simpele redenen om elkaar het ja-woord te geven, is omdat dit als de volgende stap voelt. Dit heeft te maken met het gevoel van verbondenheid. Voor veel mensen voelt trouwen als de ultieme manier om verbonden met elkaar te zijn en elkaar de liefde te tonen. Het kan daarom goed aanvoelen om te trouwen wanneer je langere tijd bij elkaar bent om zo nog dichter tot elkaar te komen.

Iedereen mag weten dat jullie voor altijd bij elkaar willen blijven, maar je wilt het vooral aan elkaar laten weten, het vertellen in geloftes. In dit geval is het dus het uitspreken van de liefde naar elkaar en om met elkaar de liefde te vieren. Wat is een betere manier dan een groot trouwfeest?

Zwangere bruid

2. De Zekerheid

Hierop aansluitend kan het voor een aantal mensen net wat meer zekerheid bieden. Natuurlijk betekent het niet dat als je niet trouwt je niet voor altijd bij elkaar kan blijven, maar voor sommige mensen kan het uitwisselen van de woorden ‘tot de dood ons scheidt’ toch net dat extra scheutje zekerheid bieden wat ze missen wanneer dit niet is vastgelegd.

Dit betekent niet dat er anders geen vertrouwen is in de relatie, maar enkel dat er geen enkele zorgen meer hoeven te zijn. Je weet namelijk zeker dat jij en je partner bij elkaar horen.

3. Omdat het leuk is

Een ander simpele reden is omdat het leuk is om mee te maken. Als bruid mag je in een prachtige trouwjurk aan en wordt je helemaal mooi gemaakt door een professioneel make-up artist (MUA). Ook zie je als bruid en bruidegom hoe rijk je bent aan mensen want iedereen die er is heeft een eigen verhaal met het bruidspaar. Een trouwdag is een dag waar iedereen zich open stelt. Je hoort vaak dingen van mensen die dicht bij je staan die je nooit eerder hebt gehoord.

4. Omdat hij of zij het wil

Het kan ook zijn dat jij niks met trouwen hebt, maar je partner juist wel of andersom. Misschien heb je al een aantal keer een aanzoek gedaan en kreeg je telkens een ‘nee’ te horen. Maar het kan ook zomaar zijn dat je partner op een gegeven moment ‘ja’ zegt, omdat hij of zij weet dat jij het graag wilt. Diegene kiest er dan voor om te trouwen uit liefde voor jou en om jou blij te maken. Een ultiem teken van liefde dus!

In de kerk trouwen
Culturele bruiloft

5. Het geloof of een cultuur

Een andere reden om te trouwen kan zijn door geloof. Wanneer jullie allebei of één van jullie religieus is, kan het zomaar zijn dat dit verplicht wordt vanuit het geloof. Natuurlijk blijft het een keuze om dit wel of niet te doen, maar veel mensen willen deze regel graag volgen en vinden het fijn hun liefde te delen met God. Deze bruiloften zijn dan ook vaak op een goddelijke locatie, zoals een kerk of moskee.

Ook zijn er bepaalde culturen waarin trouwen een van de normen van het leven is. In dit geval zal het ook verwacht worden dat jullie gaan trouwens. Daarnaast brengen verschillende culturen ook nog eens verschillende trouwgewoontes mee, die alleen op de bruiloft gelden. Denk bijvoorbeeld aan een speciale dans of speciale kleding. Door deze culturele gewoontes en tradities weet je zeker dat je een uniek feest creëert om nooit te vergeten!

6. Emigreren naar het buitenland

Het kan ook zomaar zijn dat je smoorverliefd bent geworden op iemand in het buitenland. Heb je een tijdje een lange afstandsrelatie of wonen jullie telkens een aantal weken bij de een en dan weer bij de ander? Dan kan het soms makkelijker zijn om te besluiten dat één van jullie vast naar het land van de ander verhuist. Om dit proces wat makkelijker te maken, is het soms handig om getrouwd te zijn. Ook geldt dit voor als jij en je partner beide naar het buitenland willen verhuizen. Niet overal wordt geregistreerd partnerschap erkend namelijk. Zo’n keerpunt in jullie leven is het ideale moment om jullie liefde officieel vast te leggen.

7. Uit financieel of juridisch oogpunt

Naast het verhuizen naar het buitenland is er ook een andere praktische reden om te trouwen. Het kan namelijk financieel voordeliger zijn om getrouwd te zijn. Voornamelijk als je van plan bent samen een huis te kopen, kan het handig zijn om officieel getrouwd te zijn. Wanneer dit niet zo is, heb je namelijk elkaars wettelijke toestemming nodig om het huis af te betalen. Ook in de toekomst kan dit ingewikkeld worden wanneer je het huis wilt verkopen. Veel koppels besluiten daarom dat dit een goed moment is om te trouwen.

Daarnaast komt getrouwd zijn met een aantal wettelijk vastgestelde regels. Zo hoef je bijvoorbeeld in een rechtszaak niet tegen je man of vrouw te getuigen. Maar ook in het dagelijks leven kan dit soms van pas komen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker wanneer jullie kinderen hebben of willen. Je partner krijgt dan namelijk automatisch gezag over de (toekomstige) kinderen. Daarnaast hebben jullie ook standaard recht op nabestaandenpensioen. Ook heeft je partner automatisch gezag over je bezittingen nadat je overlijdt. Hierdoor hoef je, je niet druk te maken over het opstellen of aanpassen van een testament en wordt dit allemaal al geregeld. Dit zijn dingen waar je ook aan kunt komen wanneer je voor geregistreerd partnerschap kiest, maar daar komt wat meer werk bij kijken.

8. Je maakt prachtige herinneringen

Hoewel de laatste paar bovenstaande redenen vooral heel praktisch zijn, moet je niet vergeten dat een bruiloft een van de bijzonderste dagen van je leven is. Geen een ander feest wat je in je leven zult geven zal zo groot zijn als je bruiloft. Het plannen begint niks voor niks vaak bijna een jaar voordat de bruiloft plaatsvindt. Deze periode gaat gepaard met nieuwe ervaringen en dus ook nieuwe herinneringen. Denk aan bijvoorbeeld het vrijgezellenfeest: een unieke ervaring en een manier om je vrienden en vriendinnen op een net andere manier te leren kennen. Ook de dag zelf zal prachtige herinneringen opleveren. Op je trouwerij komen namelijk de mensen die het meest belangrijk voor jullie zijn. Iedereen is feestelijk aangekleed en komt om samen met jullie de liefde te vieren. Ze zullen leuke, ontroerende of grappige verhalen vertellen over jullie band en het is de perfecte dag om niet alleen je partner, maar ook je vrienden en familie te laten zien hoeveel je om hen geeft. Wat is er mooier dan een dag waarop iedereen samenkomt en met elkaar danst, van een heerlijk diner geniet en lacht?

Wat is jou reden om te trouwen? Laat het weten in de reacties!

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het.

Portfolio bekijken

Over de auteur: Justin Manders

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Laat mij vooral weten wat je wilt zien. Hier kan je mijn hele portfolio bekijken. Volgens mij heb ik het leukste beroep van de wereld. Samen met Nathalie fotografeer ik nu iets meer dan 7 jaar en ik heb het meeste geleerd door veel mensen te leren kennen. De camera vind ik dan ook maar een gereedschap en juist de mensen maken de foto.
Bekijk de 200 beste trouwfoto’s

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant