Trouwen in het bos | 5 dingen die je moet weten + tips

Leestijd 9 Minuten

Trouwen in het bos | 5 dingen die je moet weten + tips

Leestijd 9 Minuten

Een trouwend stel liggend op het gras in het bos.

Trouwen in het bos

Vaak te vinden in de natuur? Ga dan voor een bruiloft in het bos. In plaats van formeel, trouw je tussen de boomblaadjes, prachtige bloemen en struiken. In deze blog bespreken we alle ins en outs van trouwen in het bos.

Hoe trouw je in het bos?

Een ceremoniemeester uitnodigen, wat stoelen neerzetten en een altaar regelen: het zou mooi zijn, maar zo simpel is het helaas niet. Niet in ieder bos mag getrouwd worden. Hieronder lees je hoe je trouwt in het bos.

Trouwen in het bos - Een stel dat op hun trouwdag in het bos staat.

Een erkende- of symbolische ceremonie

Als je wilt trouwen in het bos doe je dit bij een erkende locatie, in een gebied van Staatsbosbeheer, of houd je een symbolische ceremonie. We bespreken alle opties.

Erkende locatie

Je kunt je bruiloft houden bij een hotel, restaurant, boerderij of andere erkende evenementenlocatie aan het bos. Als je trouwt bij een erkende locatie wordt de catering en aankleding (vaak) voor je geregeld. Op dezelfde locatie wordt daarom vaak de receptie en het feest gevierd.

Trouwen in een vijver.

Staatsbosbeheer

Je kunt er ook voor kiezen om ín het bos te trouwen. Dit is mogelijk op verschillende locaties van Staatsbosbeheer. Op deze plekken zijn geen voorzieningen beschikbaar, dit regel je zelf. Omdat er veel geregeld moet worden is het prettig om hulp in te schakelen. Kies bijvoorbeeld voor een arrangement van ‘Trouwen in het bos.’ Dit is een organisatie van Lianne Balduk die prachtige bosrijke trouwlocaties heeft geselecteerd voor de echte natuurlovers. Ook de receptie en het feest kunnen voortgezet worden in het bos. Hiervoor moet wel voldoende verlichting, voedsel en drinken geregeld worden. Daarnaast mag er uiteraard geen knalharde muziek worden gedraaid.

Symbolische ceremonie

Niet op elke locatie is een officiële ceremonie toegestaan. Wil je hier toch trouwen? Kies dan voor een symbolische ceremonie. Je trouwt eerst in het gemeentehuis, waarna je de gasten uitnodigt voor de ‘ceremonie’ in het bos. Dit klinkt misschien gek, maar is juist leuk! Jullie kunnen nu je eigen regels bedenken, je eigen ceremoniemeester uitkiezen en je geloften zo gek maken als je wilt. Ook na een symbolische ceremonie is het toegestaan om een feestje te vieren. Dit mag in de meeste bossen tot middernacht, zolang er rekening wordt gehouden met geluids-en lichtoverlast.

Een bruid en bruidegom in een gele auto met ballonnen vieren hun Trouwen in het bos.

Regel een plan B

We leven in Nederland: het is helaas niet elke dag zonnig! Als het regent, dan is daar weinig aan te doen. Kletsnat de ceremonie ingaan is voor de meeste stellen geen optie. Regel daarom een binnen locatie in geval van slecht weer. Bij een hotel of restaurant is dit vaak makkelijk te regelen; ze zijn hier op voorbereid. Als je midden in het bos trouwt is dit lastiger. Veel stellen houden in dit geval zeilen en tenten achter de hand, of starten de ceremonie later op de dag.

Verschillende trouwlocaties

Als inspiratiebron, hebben we verschillende trouwlocaties op een rijtje gezet; elke locatie in een andere stijl. Welke past bij jullie?

Een groep mensen die danst in een veld en bijzondere trouwfoto's maakt.

Festival stijl – Het Rijk van de Keizer

In Amsterdam vind je Het Rijk van de Keizer. Het is een prachtige trouwlocatie midden in de natuur, met gave indoor-feestruimte. Op deze locatie vind je de perfecte combinatie tussen rust en natuur , en een groot feest inclusief DJ. Op de menukaart vindt je heerlijke biologische streekproducten.

Wij werken zoveel mogelijk met dagverse producten en gebruiken geen producten uit de gemakindustrie. De natuur biedt immers variatie genoeg en daar maken bij dankbaar gebruik van.”

Stadspark – Dudok

In het Rotterdamse stadspark, vind je een locatie van DUDOK in een van de mooiste villa’s van Rotterdam. Je bevindt je dicht bij de bewoonde wereld, maar wel in het groen. In deze villa bevinden zich ook mooie feestzalen, waar genoeg ruimte is voor een gezellig trouwfeest!

Trouwen in een groene oase van rust, middenin het dynamische centrum van Rotterdam! Dudok in het park is een monumentale villa, gebouwd in 1750. Een authentiek pand met eigentijds interieur.”

Een groep mensen die een bruiloft vieren in het bos.

Afgelegen – Het Rieten Dak

Voor een bruiloft midden in de natuur zit je goed bij Het Rieten Dak in Delft. Op deze prachtige locatie, middenin de Delftse hout trouw je onder een prieel met prachtig uitzicht over het landschap. Ook op een regenachtige dag zit je op deze locatie goed: je trouwt in de glazen serre, waardoor je nog steeds uitzicht hebt over het landschap.

Een klein en intiem tuinfeest of een spetterend en exclusief feest. Wij hebben alles in huis om jullie bruiloft tot een onvergetelijk dag te maken. Ons team weet als geen ander hoe belangrijk jullie trouwdag is en natuurlijk willen jullie dat alles tot in detail klopt. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Een bruid en bruidegom poseren elegant voor een kasteel en laten de schoonheid van een A-lijn-trouwjurk zien.

Luxueus kasteel – Kasteel de Haar

In Haarzuilen, nabij Utrecht, vindt je Kasteel de Haar. In dit luxe kasteel, verscholen tussen bomen en parken, geef je elkaar het jawoord in de rozentuin, in het kasteel, of in de door bloemen omringde kapel.

Kasteel de Haar is het meest luxueuze kasteel van Nederland en biedt een verscheidenheid aan unieke plekken die jullie dag een extra bijzondere sfeer geeft; de Rozentuin, prachtige poorten, het romantische bruggetje en een historie waar je ‘u’ tegen zegt. Als een echt sprookjesslot rijst het op uit een imposant park, omringd door oude tuinen en waterpartijen.”

Trouwen in een tuin onder een boom.

Boerderij- Zwethburch

Aan de rand van De Lier vind je de prachtige boerderij Zwethburch. Omgeven door natuur en water, trouw je hier in de buitenlucht, waarna je het feest binnen voortzet in een mooie, oude feestzaal. Deze boerderij is de perfecte combinatie tussen landelijk en luxe.

Aan de keus voor deze locatie herkennen uw gasten meteen uw gevoel voor smaak en exclusiviteit. En rekenen ze op een feest dat ook in hun geheugen een bijzondere plek gaat innemen.”

Voor- en nadelen

Alle trouwlocaties hebben voor- en nadelen, zo ook trouwen in het bos, al zul je hier als natuurfanaat misschien niks om geven. We bespreken de grootste voor- en nadelen.

Een groep bruidsmeisjes die trouwen in het bos poseert voor een foto.

Nadelen

Een bosbruiloft kent een paar (kleine) nadelen. We bespreken de 3 grootste.

Insecten

Een buitenbruiloft betekent insecten. Vooral rondom water in de zomer, zul je vroeg of laat gestoken worden door een mug. Ook de bijen en wespen zullen regelmatig om de hoek komen kijken. Dit hoort erbij! Je zit buiten. Het is aan jullie of dit als probleem gezien wordt. Alvast één tip: Koop in plaats van gewone kaarsen, kaarsen met citronella geur; dit houdt de meeste muggen op afstand.

Plan B regelen

Het is wat meer geregel: twee plannen. Toch is het essentieel dat er bij een outdoor-bruiloft een back-up plan wordt gemaakt in geval van slecht weer. Als jullie geen planners zijn kunnen jullie dit altijd uitbesteden aan een weddingplanner.

Weersomstandigheden

Over regen hebben we het gehad. Vergeet niet dat er ook een hittegolf, harde windstoten of koude temperaturen kunnen zijn tijdens de bruiloft. Het is belangrijk om ook hier rekening mee te houden.

Trouwen in het bos - Een bruid en bruidegom knuffelen voor een boom.

Voordelen

We benoemen de 4 grootste voordelen van een bosbruiloft.

Pittoresk landschap

Het landschap: dat is waar je het voor doet. Je trouwt niet in een zaal, maar in de prachtige natuur. De bruiloftsstress zal als sneeuw voor de zon verdwijnen in het rustgevende landschap.

Weinig decor nodig

De natuur is een prachtig decor op zichzelf, je hoeft de omgeving daarom niet uitgebreid aan te kleden. Een paar slingers met gezellige lampjes en/of kaarsjes zijn genoeg!

Veel gasten

Bij een outdoor-bruiloft is er meer ruimte dan tussen vier muren. Je kunt daardoor meer gasten uitnodigen voor de huwelijksceremonie en/of het feest. Je zet zoveel stoelen neer als je zelf wilt!

Natuurlijk licht

In ruimtes met veel (TL-)licht is het lastiger om charmante foto’s te maken. In de buitenlucht ogen foto’s daarentegen vaak mooi en natuurlijk. Vooral in het beroemde Golden Hour, als de zon laag staat, kun je prachtige buiten-foto’s maken. Een buitenbruiloft is daarom ideaal voor de mooiste trouwfoto’s.

Een man in pak springt over rotsen in een park tijdens Trouwen in het bos.

Tips

Zoals je hebt kunnen lezen kent trouwen in het bos veel voordelen, vooral voor de natuurliefhebber. Om de bruiloft zo optimaal mogelijk te laten verlopen hebben we nog een aantal extra tips opgesteld.

Denk aan de jaargetijden

Het is een inkoppertje, maar wel belangrijk: bij een buitenbruiloft moet je rekening houden met de jaargetijden. Voor het beste outdoor-dansfeest kun je het beste een zomermaand uitkiezen. Ben je fan van herfstblaadjes of de winterkou? Ook dan is een bosbruiloft mogelijk. Je kiest in dit geval wel een locatie waar je gegarandeerd overdekt kunt zitten, met heaters en vuurkorven ter beschikking.

Vermeld een praktische “dresscode”

Het is belangrijk dat de gasten weten dat de bruiloft (deels) buiten plaatsvind. Vermeldt duidelijk dat de gasten warme, koude, of extra regenkleding mee moeten nemen. Vermeldt bij een zomerbruiloft (aan het water) daarnaast dat de gasten eventueel muggenspray en zonnebrand mee kunnen nemen. Jullie kunnen dit ook zelf inkopen en klaar zetten op een bijzettafel. Vindt je bruiloft plaats of bos, gras of zandgrond? Vermeldt dan ook dat hakken niet de meest comfortabele schoenkeuze is op deze ondergrond.

Koop dekentjes in

Ook in de zomermaanden kan het in de avond flink afkoelen. Zorg daarom dat er genoeg plaids en dekentjes ter beschikking zijn voor alle gasten. Dit is niet alleen praktisch tegen de kou, maar ziet er ook nog eens gezellig uit!

Trouwen in het bos - Een bruid en bruidegom staan midden in een bos.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

2 Comments

  1. Vincent Rondwijk 25 augustus 2022 op 15:19 - Antwoord

    Goed om te weten dat je niet op elke locatie kan trouwen. Een symbolische ceremonie in het bos lijkt mij overigens wel mooi. Daarnaast zijn er ook veel mooie locaties voor bijeenkomsten in verschillende bossen.

  2. Marie de Jonge 23 juni 2022 op 13:08 - Antwoord

    Ik zou ook graag willen trouwen op een mooie natuurlijke plek. Een bosrijke omgeving in de zomer lijkt mij ook erg mooi. Daarnaast spreekt mij een bruiloft op het water ook aan! Dit vergt natuurlijk wel de nodige planning!

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant