Wat draag je als bruiloft gast?

Leestijd 8 Minuten

Gepubliceerd op: 02-08-2022Laatst bijgewerkt: 10-03-2023Door Categorieën: Bruiloft, Dresscode, Tips, Trouwfotografie, Trouwideeen0 Reacties op Wat draag je als bruiloft gast?Tags: , ,

Wat draag je als bruiloft gast?

Leestijd 8 Minuten

Een groep bruiden en bruidegommen die in het gras dansen terwijl ze stijlvolle trouwkleding dragen.

Wat draag je voor kleding als bruiloft gast?

De bruiloft van een goede vriend, een familielid of een kennis komt eraan en de datum is al zichtbaar op je kalender. Je hebt alles al geregeld en de enige vraag die nog in de lucht hangt is: wat doe je aan? Dit is één van de belangrijkste dingen om op te letten wanneer je uitgenodigd wordt voor een bruiloft, omdat iedereen zijn of haar best doet er feestelijk uit te zien. Het is de dag van de bruid en bruidegom en het is belangrijk om je best voor hen te doen. In dit artikel vertellen we alles over hoe je kleding voor de bruiloft kiest.

Wat draag je als gast op een bruiloft
Een man en een vrouw lopen door een veld met gele bloemen, gekleed in elegante kleding die geschikt is voor een bruiloft.
Een man en vrouw in een zwarte smoking voor een foto op een bruiloft.
Een vrouw, gekleed in een witte jurk en hoed, perfect voor een bruiloft, in een prachtig veld.
Een vrouw in een blauwe romper loopt over een pad, perfecte kleding voor een bruiloft.
Een vrouw in een witte jurk die over een pad met roze bloemen loopt, gekleed in kleding die geschikt is voor een bruiloft.
Beschrijving: Een man gekleed in een witte broek en een roze blazer.
Een vrouw gekleed in een witte midi-jurk en hoed, perfect voor een bruiloft.

Een dresscode

Kleding voor de bruiloft kiezen kan soms een beetje spannend of lastig zijn. Je wilt je best doen voor het bruidspaar en passen bij het geheel. Gelukkig geeft het bruidspaar in veel gevallen al wat sturing. Veel bruiloften hebben namelijk een bepaald kleurenthema of dresscode, waar de gasten aan moeten voldoen.

Een levendig boeket bloemen siert een weelderig grasveld.

Kleurenschema

Veel bruidsparen kiezen ervoor om te trouwen met een bepaald kleurenschema. Dit kan je al goed zien aan de uitnodiging, die vaak in hetzelfde kleurenschema is vormgegeven. Voor een zomerbruiloft kunnen dit bijvoorbeeld vrolijke kleuren als geel of groen zijn. Er wordt dan verwacht van de gasten dat ze in het kleurenschema verschijnen. Als dit het geval is, zal het aangegeven staan op de uitnodiging. Zo niet? Dan is het alsnog een goede optie om in de kleuren van de uitnodiging te komen. Dan weet je zeker dat je in de goede richting zit.

Een vrouw die haar haar laat doen voor een bruiloft.

Dresscode

Een ander veel voorkomende trend is om een dresscode te hebben. Dit kan van alles zijn, van Summer Chic tot Casual Chic. Zoals deze namen al aangeven, wordt er vaak verwacht dat je chic gekleed komt. Dit betekent dat je niet in joggingbroek aankomt, maar wat netter gekleed komt. Bij Summer Chic passen wat luchtigere, ruime kleding. Denk aan bijvoorbeeld zwierige rokken en jurken voor vrouwen en een losse pantalon voor mannen. Bij Casual Chic ga je voor wat meer casual kledingstukken, als een shirt met korte mouwen, en gebruik je chique accessoires.

Wanneer een bruiloft een dresscode of kleurenschema heeft, staat dit op de uitnodiging. Let hier dus goed op.

Een man en een vrouw poseren voor een foto in hun trouwkleding.

Wat te dragen

Op de uitnodiging staat vaak de gewenste kleur of thema waarin je, je moet kleden, maar er staat niet precies welk kledingstuk. Sommige bruiloften vragen specifiek om een jurk of pak, maar de meeste bruidsparen laten dit wat meer open.

Een groep mannen die lachen terwijl ze stijlvolle trouwkleding dragen.

bruiloft kleding voor Mannen

Wat mannen dragen op een bruiloft is afhankelijk van het soort bruiloft. Bij formele bruiloften wordt er verwacht dat je in een kostuum komt, met een wit overhemd. De kleur pak zal afhankelijk zijn van het kleurenschema of de dresscode. Wanneer deze er niet is, is een donkerblauw of grijs pak een goede keuze. De meeste bruiloften zullen echter niet heel formeel zijn en je kan dus prima uitpakken met kleurtjes en patroontjes. Zo kan je kiezen voor een overhemd in de kleur of sfeer van het thema of voor een colbert op een pantalon. Voor een zomerbruiloft zijn lichtere kleuren, als lichtblauw of lichtroze altijd goed en zorgen ze bovendien voor een gezellig kleurtje op het feest. Op een winterbruiloft draagt de man vaak donkere kleuren, zoals donkerblauw, donkerrood of bruintinten. Ook hoef je op informele bruiloften geen stropdas te dragen, maar kan je ook gaan voor een strikje. Deze kan ook weer een bijpassende kleur of patroon hebben. Kies voor nette schoenen, zoals lakschoenen of zogenaamde kantoorschoenen in het bruin. Voor een zomerbruiloft kan je ook voor nette instappers kiezen.

Twee vrouwen die naar de camera glimlachen terwijl ze trouwkleding dragen.

bruiloft kleding voor vrouwen

Voor vrouwen zijn er nog meer opties dan voor mannen. Wanneer er op de uitnodiging niet staat vermeld dat er verwacht wordt dat je in een jurk of pak komt, heb je de complete vrijheid. Wel is het, net als bij mannen, de bedoeling dat je netjes komt. Het meest standaard om te dragen is een chique rok of jurk. Echter, de laatste tijd kiezen steeds meer vrouwelijke gasten op een bruiloft voor een jumpsuit. Deze hebben dezelfde elegantie als een jurk, maar je hoeft geen rekening te houden met blote benen of inkijk onder de rok. Hierdoor is het een aantrekkelijke optie voor veel vrouwen. Ook dragen steeds meer vrouwen een pak naar een bruiloft. Deze kan bestaan uit een pantalon en een colbert. Wanneer er geen kleurenschema is, kies voor vrolijke of lichte kleuren, zoals rood, lichtroze of blauwtinten. Dit is altijd goed. Ook kan je voor een paar gekleurde hakken kiezen om je outfit een vrolijke kleur te geven. Zo matchen groene hakken goed bij een lichtroze pak of jumpsuit. Wanneer je geen hakken aan wilt, kan je ook voor een nette ballerina of lakschoen kiezen.

Een Trouwboeket-fontein in een tuin.

Stem de kleding af op de locatie

Een goede tip is om te kijken naar de locatie van de bruiloft. Wanneer er geen kleurenschema of dresscode vermeld staat op de uitnodiging, kan je de locatie eens opzoeken. Wanneer de bruiloft in een bos plaatsvindt, doe je hele andere kleuren aan dan in een kasteel. In een bos kan je bijvoorbeeld spelen met de natuurlijke kleuren als groentinten en bruintinten, terwijl in een kasteel juist weer lichtere kleuren passen. Ook is dit handig om te weten voor de schoenkeuze. Voor vrouwen is het op het strand bijvoorbeeld niet handig om hakken te dragen en mannen kunnen dan beter hun lakschoenen thuislaten. De locatie biedt dus een goed handvat voor het kiezen van de kleding.

Een vreugdevol bruidsfeest met een vrolijke groep vrouwen die dansen en zingen ter viering.

Tips voor kleding voor de bruiloft

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van kleding voor de bruiloft als gast.

Draag geen wit

Tenzij de dresscode van de bruiloft wit is, is het dragen van deze kleur een no go. Dit komt omdat de meeste bruidsjurken wit zijn en het natuurlijk de bruid en bruidegom zijn die in het zonnetje moeten staan. Wanneer je als gast net als de bruid een wit pak of witte jurk aan hebt, leid je de aandacht van haar af en is ze niet meer het middelpunt van de belangstelling. Dit is natuurlijk wel de bedoeling. Doe daarom geen wit aan, tenzij dit expliciet vermeld wordt op de uitnodiging.

Een huwelijksceremonie in een kerk met veel publiek en trouwliedjes.

Trouwen in de kerk

Wanneer een bruidspaar ervoor kiest om in de kerk te trouwen, gelden hier ook bepaalde regels van de kerk. Zo is het als vrouw niet netjes om met onbedekte schouders in het religieuze gebouw te zitten. Zorg ervoor dat je een sjaal of mantel hebt om deze mee te bedekken.

Neem een extra paar schoenen mee

Voor vrouwen die van plan zijn op hakken te komen, is het handig om een extra paar platte schoenen mee te nemen. Het is niet alleen vermoeiend om de hele avond op hakken te moeten staan, maar het kan ook onhandig zijn op de dansvloer of op het gras. Het is dus handig om altijd een extra paar mee te nemen. Ballerina’s zijn de makkelijkste optie, aangezien deze amper ruimte in beslag nemen.

Een vrouw die een paar oorbellen vasthoudt voor een trouwoutfit.

Accessoires maken de outfit af

Zowel voor mannen als vrouwen zijn accessoires belangrijk bij het kiezen van kleding voor de bruiloft. Deze kunnen veel betekenen voor het vallen binnen een dresscode. Zo kan je bij een Summer Chic dresscode kiezen voor kleurrijke oorbellen, strikjes, en een losse, vrolijke sjaal. Hierdoor maak je het geheel net wat netter en doordacht. Ook een riem kan veel toevoegen aan de outfit. Kies een kleur die past bij je schoenen om het overeen te laten komen.

Vind je dit artikel leuk? Bewaar of deel het met vrienden.

Plan nu jullie droombruiloft met onze trouwfotografie
Neem vandaag nog contact op

Over de auteur: Justin Manders

Als trouwfotograaf sinds 2013 heb ik het voorrecht om voortdurend de mooiste kanten van mensen te zien. Mijn rol is om mensen en momenten te observeren en sturen, zodat ze op de meest plezierige manier herinnerd worden. Ik sta altijd open voor een goed gesprek, dus aarzel niet om contact met mij op te nemen.

Laat een reactie achter

Ga naar de bovenkant